zaterdag 2 augustus 2008

Waarom loopt Asafa Powell zo hard?

Opnieuw een documentaire op TV over een topsporter. Deze keer op Arte een analyse van Asafa Powell, de snelste man op aarde met 9.74 op de 100m. Ook hier helaas niet de mogelijkheid om de documentaire na te kijken op het web.
Met vertraagde opnamen wordt de loopstijl van Asafa Powell vergleken met zijn grootste concurrent Tyson Clay. Kern is dat Powell op het eerste gezicht een tragere pas heeft. Waar Clay echt een voorvoet loper is met heel kort grondcontact komt Powell ook op zijn middenvoet en heeft daardoor langer grondcontact. Toch slaagt hij erin om een hoog pas tempo te ontwikkelen door een extreem ontwikkelde inwendige spier. De spier die voor de ruggewervel ligt enhet bovenbeen naarvoren en omhoog trekt. Zo groot zelfs dat er nauwelijk ruimte blijft voor zijn ingewanden in de buikholte. Ook zijn pezen zijn extreem ontwikkeld (bij een test komt een japanse sprinter op ~20% sterkere pezen dan gemiddeld, Powell ruim twee keer zo sterk!!).
Frapant was ook om te zien hoe zijn normale stijl met ontspannen armen en gespreide vingers totaal afwezig was in de direct confrontatie met Clay in Osaka in 2007. Helemaal verkrampt met gebalde vuisten. Die verkramping verkorte zijn staplengte op topsnelheid van 2,61m naar ~2,40m. Enkele weken later loopt hij in Italie zijn wereldrecord van 9.74. Hopelijk lukt het hem in Beijing om ontspannen te blijven zodat hij ook een keer een grote prijs in de wacht sleept.
Zie hier zijn race in Italie:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten