zaterdag 2 augustus 2008

Nieuwe Schoenen voor de spelen



In het technische weekblad staat een artikel over de rol van technologie in het materiaal van de sporters op de spelen. Denk aan de KogaMiyata fiets van Theo Bos (projectje van 700.000 euro) of de LZR zwempakken van Speedo verantwoordelijk gehouden voor inmiddels 38 nieuwe records.


Onze interesse gaat natuurlijk uit naar de hardloopsport en de bijbehorende schoenen:


NIKE heeft met het Flywire systeem een schoen ontwikkeld waar in principe alleen de wires een net vormen over de voet van de atleet. De ruimte tussen de draden is alleen opgevuld met een lichte stof om stof e.d. buiten te houden. De schoen voor sprinters, zoom victory spike, is dan ook maar 80gram. Zie promo filmpje:




Adidas heeft voor de 400 meter loper Jeremy Wariner een asymetrische schoen ontwikkeld zodat de hij beter de bochten kan lopen die tijdens een 400 meter zo belangrijk zijn. Ook de linker en rechter schoen verschillen. Ook de spikes zijn aangepast om meer de baan in te drukken dan in te prikken. Wel een beetje jammer dat hij bij de kwalificatie wedstrijden laatst maar tweede werd.


Na dit korte baan geweld nog aandacht voor de rijstschoenen van Asics. In de zolen van deze schoenen zitten vermalen rijsthulsjes. Het doel hiervan is een beter grip op een vochtige ondergrond. Voor meer details hier een PDF van de New York Times.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten