maandag 8 december 2008

Jim Fixx: Complete book on running

Als we toch over loopboeken schrijven (zie vorige post) kan ik er niet onderuit om ook even stil te staan bij het Complete Handboek voor Lopers (zoals de Nederlandse titel is) van Jim Fixx. Ik kwam deze laatst tegen in de Bieb van Den Haag en heb dit standaardwerk maar eens geleend.
In essentie komt het boek er op neer: Lopen is gezond en iedereen kan het.
De beste man heeft ined jaren zeventig een uitgebreid boek geschreven over hardlopen wat sindsdien een beetje het standaardwerk is geworden over hardlopen. Ook het boek Loop! van o.a. Gerard Nijboer refereert met regelmaat aan Jim Fixx. Wat mij opviel aan het boek is dat alle onderzoeksresultaten waar hij mee schermt nog steeds best lekker weglezen. Mocht je als loper nog naar rationele argumemten zoeken: Feiten te over!!!
Wat ronduit grappig is om de stukken te lezen over kleding en dergelijke. Die zijn nooit aangepast dus hier is nog sprake van katoene kleding en sweatshirt e.d. Wat ik wel een aardige eye opener vond is dat iemand die comfortabel gekleed is voor ongeveer 20 graden in rust in principe voldoende warm gekleed is voor hardlopen bij min 20! (dit zal ongetwijfeld zijn zonder factoren als chillfactor). Het zou best aardig zijn om het boek eens aan te passen naar deze tijd met meer bij de tijdse onderzoek resultaten en tips voor kleding e.d. (eigenlijk is Loop! dat al een beetje...).
Jammer dat die beste man niet de echte opkomst heeft meegemaakt van het hardlopen omdat hij op 52 jarige leeftijd overleed aan een hartaanval. Voor veel criticasters het argument tegen hardlopen. Je zal het echter af moeten zetten tegen zijn leefstijl voor het hardlopen en het feit dat zijn vader al op 42-jarige leeftijd was overleden aan een hartaanval.
Voor liefhebbers: het boek is in gebruikte staat te krijgen op Amazon of E-bay.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten