dinsdag 12 mei 2009

HAN KAN Marathon: mooie route, mooi weer...

Afgelopen zondag was de HAN KAN Marathon. Voor mij, mijn voorjaarsmarathon in plaats van Rotterdam (waarvoor ik te laat was met inschrijven en te weinig getraind had).

Deze marathon is niet een rondje maar een route van A naar B. Om precies te zijn tussen Arnhem en Nijmegen. En ieder jaar draaien ze de richting om...volgend jaar dus van Nijmegen naar Arnhem. Behalve de stukkies door de stad van de campus naar de brug over de Rijn en de Waal loopt de route voor het overgrote deel over de dijk langs het Pannerdenskanaal en de Waal om de Lingerwaard. Ik moet zeggen: een hele mooie, groen route.
Echt aan te bevelen! Bovendien is het geen super druk evenement maar wel goed georganiseerd. Het overgrote aantal van de deelnemers doet mee in de vorm van de estafette (2 keer een half of 4 keer een kwart).

De start was om negen uur in Arnhem op een schaduw- en lommerrijke laan op de campus. Strak blauwe lucht maar in de schaduw nog best fris. Toch was het al gauw duidelijk dat het een warm dagje zou worden! Toch gestart met het voornemen een leuke tijd te lopen maar geen PR. Toch te weinig voor getraind door de nieuwe baan en het gezinsleven. Lekker ontspannen begonnen met een tempo net rond de 12km/uur. Na het eerste kwart en dus wisselpunt voor sommige lopers hoorde ik achter mij iemand zeggen "Wat loop je lekker rustig". Dat was een loper die met een maat de 2xhalve marathon estafette loopt. Lekker aan de praat geraakt en besloten dat ik voor hem het tempo zou vasthouden als 'haas'. Marco van het team 'Beter als Buurmannen' klokte daarmee 1:43:50 op zijn eerste halve marathon ooit. Een leuk resultaat en dankbaar om aan bij te kunnen dragen. Marco proficiat. Ik hoop dat jij en je maat jullie vrienden hebben verslagen
Inmiddels was bij mij rond de 18, 19 kilometer al wel duidelijk geworden dat het een pittig dagje zou worden. Het 'vanzelf lopen' was overgegaan in 'bewust bezig zijn met lopen'. Normaalgesproken kan ik dat wel uitstellen tot ergens rond de 25kilometer. Al gauw na het wisselpunt / halve marathonpunt moest ik dan ook het tempo wat laten zakken en niet kort daarna was duidelijk dat het verder een kwestie van overleven zou worden. Ik moest snel terugdenken aan Rotterdam, twee jaar geleden. Natuurlijk was het minder warm en doordat je op de dijk loopt heb je weliswaar geen spatje schaduw maar gelukkig vang je nog wel wat wind. Al gauw was het tempo gezakt tot onder de 10km/uur (ik schaam me om dit melden) en dit werd niet beter. Op Oosterhoutse Dijk leek ik meer op de Vierdaagse wandelaars die daar 1 keer per jaar het beeld bepalen. Al met al nog wel kunnen finishen binnen de vier uur en daarmee kwalificeer ik het als een PR in een tropenmarathon;-) (Rotterdam was destijd ruim 4 uur). Vlak voor de finish nog gezien hoe belangrijk het is om je limieten te (her)kennen. Daar liep een zwaar gedesorienteerde loper van de estafette. Hij zwalkte over het parcours en weigerde de door mij aangeboden sportdrank. Niet verstandig. Besloten om door te lopen en de eerste de beste EHBO'er te waarschuwen die ik tegen kwam (dat was 500 meter later bij de finish). Ik heb in de uitslag gekeken en het nummer van die loper komt er niet in voor. Blijkbaar is hij dus nog voor de finish uit de race gehaald!

Nog een leuke anekdote? De winnaar had kort van te voren pas besloten mee te doen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten