dinsdag 26 juni 2012

Hardlopen met de muziek van Maxima: Milonga als alternatief

Deze keer een blog over Argentijnse Tango, om precies te zijn Milonga. Dat is een vrij snelle variant die daarmee een leuke alternatieve training biedt. Ik dans zelf al langere tijd Tango waarvan meerdere jaren bij de docenten Peter en Pingel van Tango works. Ze leren je niet alleen de moves en muzikaliteit; ze benaderen het ook met aandacht voor lichaamshouding.

Ik als hobbydanser ervaar dat de tango ook nuttig is voor die andere hobby waarover hier vaker te lezen is: hardlopen. Om die reden heb ik enige tijd geleden de redactie van Runnersworld benaderd met een suggestie voor het katern 'het Alternatief' en dat heeft geresulteerd in een artikel in het blad en een video op de site!


Een paar redenen waarom het een leuke afwisseling biedt met lopen:

  • De milonga wordt gedanst op muziek met een hoog aantal beats per minute en is daarmee behoorlijk intensief. In een goede les (of Salon) werk je je behoorlijk in het zweet in Z1 of misschien zelfs wel Z2 van je hartslagzones. Daarbij zijn er nummers met een BPM te vinden dat exact matcht met het stappentempo tijdens een (duur)loopje. Daarmee kan de muziek een goede leidraad zijn in een training.
  • Je gebruikt natuurlijk continu je benen en dat niet alleen. Ook je bovenlichaam, heupen en armen komen aanbod. Eigenlijk is het een complete workout voor het hele lichaam. De dans is ideaal om de doorbloeding van je beenspieren een boost te geven zonder dat deze extreem belast worden! Trust me, na een paar pittige nummers heb je jezelf los kunnen werken, zijn al je spieren warm en weet je weer waar ieder botjes en spiertje zit.
  • En, afhankelijk van de school waar je de lessen volgt, er wordt veel aandacht besteed aan je lichaamshouding en dan met name de positief van je lichaam en heupen ten opzichte van je benen/voeten. Deze bewustwording is ook erg nuttig voor lopers (zie het boek Gentle Running van Wim Luijpers). Zo weet je nog beter waar ieder botje en spiertje zit en hoe je die kan gebruiken en corrigeren. Echt super! 
  • Ook niet onbelangrijk; mocht je partner geen loper zijn dan is dit wel een ideale bezigheid om tijd samen met je partner door te brengen. Zogeheten 'quality time'.
  • Laten we niet vergeten dat het ook gewoon heel leuk is!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten