maandag 10 september 2012

Presteren onder druk: Een test met Michael Johnson

Op de BBC Science site is een test te vinden waarin je kan afleiden hoe je presteert onder druk.

De test is niet zo maar een testje zoals je weleens aantreft in tienerblaadjes. Het is een test tegen een wetenschappelijke achtergrond die dan ook uitgebreid wordt beschreven. De test dient ook een wetenschappelijk doel want de resultaten van de deelnemers zijn input voor een wetenschappelijk onderzoek.

Leuk voor hardloper is dat de test gedaan wordt met een introductie door Michael Johnson, de winnaar van goud op 200 en 400 meter op de Olympische spelen van Atlanta en op de 400 in 2000 in Sydney.

De test werkt met vrij simpel spelletje waarin je in een grid nummers moet aanklikken. De eerste keer alleen, de tweede, derde en vierde keer tegen een tegenstander. Ik moet toegeven dat ik daar absoluut niet op heb gelet omdat het niet toevoegd aan je eigen prestatie om je daardoor te laten afleiden.

Na afloop geeft de test aan hoe je scoort op:
  • Scoreverloop
  • Consistentie
  • Verbetering
  • Efficientie
Vervolgens worden de emotie die je voelde bij het uitvoeren van de test afgezet tegen een eerder gedane voorspelling. Aangezien ik alles nogal vlak scoorde, zo opwindend is zo'n spel nu ook weer niet en het haalt het niet bij het lopen van een marathon, scoorde 'vermoeidheid'na een lange dag het hoogst.
Dit levert wel het compliment'' op:

Surprising as it may seem, this emotion seems – for you -- to go along with successful performance. When feeling physically drained you seem able to produce your best performances. Perhaps you associate the feeling of fatigue with a massive effort to succeed. So maybe in future situations when under intense pressure, it might help to remember occasions where you've felt tired but were still able to perform to the best of your abilities.
When you were asked about your best performances, fatigue didn't feature too strongly – you thought other emotions have helped you in the past. But it’s possible that the feeling of fatigue could remind you of the hard work needed to succeed, and inspire a good performance. Try to keep aware of your emotions during intense pressure and ask yourself whether your emotional state is helping you to perform.
Op zich zou dit kunnen want gek genoeg ben je aan het einde van een hardlooprace, ook al gaat het nog zo lekker, meestal toch wel een beetje moe. Zeker bij een marathon.

Vervolgens volgt de uitslag hoe je omgaat met negatieve emotie: 
  • Weet je emoties te onderdrukken indien nodig en;
  • Kan je emoties eventueel ombuigen? Bijvoorbeeld 'onrust' niet zien als iets negatiefs waardoor je je minder kan focussen maar het zien als een signaal dat je klaar bent voor de wedstrijd.
Ook komen die technieken aanbod die helpen bij het voorbereiden en het omgaan met stress:
  • if-then planning;
  • self talk;
  • visualisation,
Deze worden geintroduceerd met video's door Michael Johnson.

Als je deel wilt nemen moet je jezelf wel eerst registreren.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten