zaterdag 8 september 2012

Nike Spikes voor Blade Runner

Afgelopen spelen was natuurlijk bijzonder door de deelname van Oscar Pistorius. De eerste loper die met de  reguliere spelen meedeed ondanks dat hij twee geamputeerde benen heeft en daarom loopt op de high tech carbon blades die hem de bijnaam geven: Blade Runner.

Op de website www.fastcodesign.com een leuk artikel over het ontwerp proces van de spikes die aan het einde van de blades gebruikt worden. Dit spreekt mij als voormalig techneut/ontwerper en natuurlijk als hobby loper wel aan...

De ontwerp uitdaging: Zijn oude spike vervangen duurde twee uur en was een handmatige actie met als risico dat een vervanging niet consitent gebeurde met alle mogelijke gevolgen voor de prestaties.

Dankzij zijn sponsor Nike en de daar aanwezig ontwerptechneuten en kennis is een oplossing ontworpen voor zijn blades.
“We were certainly able to take the learnings of spikes on shoes for 22 years, but obviously the difference is that we’re affixing it to a more immovable object, the carbon fiber blade,” Hatfield tells Co.Design. “It doesn’t articulate like a human foot does, so it was really really important for me to understand where he hit, his initial contact on the blade. Because it’s so stiff and rigid, we had to be very exact.”
 Om dit te bereiken hebben ze Oscar keer op keer laten rennen op een lopendeband met druksensoren. Daarbij werden diverse vormen getest en opnamen gemaakt met 500 beeldjes per seconde. Dit alles omdat Pistorius, niet zoals een gewone loper, de details van de landing kan voelen.

Drie uur testen met snelheden van 20 mph (=36km/u) is nog al pittig. Ook voor een getrainde loper zeker als het een sprinter is en geen duurloper.

Dit resulteerde in een variatie aan ontwerpen op basis van Phylon (gemaakt van gecompirmeerd ethyl vinyl acetaat - EVA - bolletjes die opzetten door warmte en dan gekoeld worden in een vorm). Twee lagen met verschillende demping en een carbon laagje voor de spikes.



Bij het testen van de verschillende  ontwerpen is gebruik gemaakt van een zeer primitieve oplossing: Lijm. Het idee was dat de pads met spikes maar kort hoefden te blijven zitten tijdens de tests maar ook daarna bleven ze gewoon zitten. Zelfs maanden. Het voordeel van lijm ten opzichte van maar industriele oplossingen is dat lijm met warmte, en dus een haarfohn, los te maken zijn. Hiermee werd eigenlijk bij toeval het vervangen van de spikes een stuk eenvoudiger en sneller.

De Nederlandse Bladebabe:
Ook Nederland heeft zijn eigen Bladerunner, Marlou van Rhijn, Olympisch Kampioen en Wereld Record houdster op 200m met 26.18.

Als dame is haar nickname Blade Babe:

Met het productie proces van Nike voor de spikepads is nu de prestatie van de spikes dus veel voorspelbaarder.

Overigens heeft hem dat op de paralympische spelen, waar hij nu ook mee doet, nog geen individueel goud opgeleverd. Wel een zilverenplak en goud met de estafette.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten