donderdag 14 maart 2013

Overzicht hardloopschoen 2013

Onderstaand een lijst met de meest gangbare hardloopschoenen van dit moment. En dan wel op alfabetische volgorde en voorzien van de toevoeging Neutraal of Support als het om een schoen met extra steun gaat.
Aangezien prijzen nog al wisselen kunnen heb ik wigdet opgenomen van Amazon.de voor de beeldvorming. Die beeldvorming mag je ook letterlijk lezen omdat daarin dan ook de afbeeldingen staan.

Verder heb ik per merk een nog een paar links opgenomen naar bijvoorbeeld de webshop van het merk of andere webshops waar deze schoenen te vinden zijn. Ik doe dit niet op type schoen omdat dan te snel de link misschien niet meer werkt. Succes bij het rondstruinen in deze virtuele etalage.

ADIDAS

Heeft uiteraard de eigen webshop. Daarnaast kan je terecht bij AvantisportRunningDirect Sporthuis
Adidas Boost 
Neutraal / gewicht: 278 g
Adidas ging samen met chemiereus BASF op zoek naar een materiaal met de gedroomde eigenschappen voor een loopschoen: zacht en snel. Het werd een zool die bestaat uit duizenden samengesmolten energiecapsules. Not available on Amazon. Wanne read more on this innovative shoe. Read my blog on this shoe.
adidas Falcon Elite 2 
Gewicht: 227 gram
Een lichte en comfortabele loopschoen, maar wat er vooral leuk aan is, is dat je de schoen helemaal zelf kan samenstellen en bestellen op de website van adidas.
adidas Response Cushion 21
Gewicht: 332 g
Een van de klassiekers van adidas: een neutrale schoen met veel demping. Een no-nonsense schoen met een klassieke look zonder veel franjes, maar dit is wel een oerdegelijke loopschoen.
adidas Supernova Glide 5
Neutraal / Gewicht: 318 g
Een neutrale schoen voor de gemiddelde loper. Naast de Glide (neutraal) heeft adidas ook de Ride (overpronatie) en Sequence (zware overpronatie).
Adidas Supernova Solution / Neutral
Weigth: 320 g
The extra layer of Adiprene in the midsole offer extra cushioning. Stability due to support under mid foot.
Adistar Salvation 3
Gewicht: 354 g (heren) / 309 g (dames)
De stevige jongen van adidas: breed, stabiel en veel demping. Adidas gooit al wat het aan technologie in huis heeft in de strijd, om ook de iets zwaardere lopers een aangenaam gevoel te geven.

ASICS 

Geen eigen webshop, wel te krijgen via Futurumshop, RunningDirect, Avantisport en Aktiesport, Sporthuis, SportXL
ASICS Gel FortePrijs: 140 euro
Gewicht: 345 g (heren) / 290 g (dames)
De Forte is de maximaal ondersteunende schoen van ASICS. Verschillende lagen demping, een vlakke stabiele zool, een stevig gevoerd bovenwerk, gel units in de hiel, enzovoort.
ASICS GT-1000 / Support
Weigth: 325 g
ASICS GT-2000 / Support
Weigth: 325 g
The GT-2000 is the ASICS bestseller. It did not stop Asics from a complete make over of the sole and midsole compared to its predecessor the GT-2170.
ASICS GT-3000 / Support
Weigth: 300 g
De GEL-3000 werd herdoopt tot de GT-3000. Hij werd lichter, maar het blijft een schoen voor lopers met een late overpronatie. Dat zijn lopers die de neiging hebben om met de tippen naar buiten te lopen.
ASICS Kayano 19
Support / Gewicht: 270 g
Met de Kayano gaat ASICS voor een maximum aan comfort, met extra steun voor de overpronerende loper. De Kayano 19 is merkbaar lichter (270 gram voor maat 42) dan zijn voorgangers, maar dit blijft een luxueuze schoen.

BROOKS

Brooks Running geen lokale website, wel te verkrijgen via Futurumshop, RunningDirectSportXL
Brooks Adrenaline 13
Support / Gewicht: 320 g
De nieuwste Adrenaline kreeg vooral een opfrisbeurt aan de onderzool, waar de flexgroeven in de voorvoet iets dieper werden, zodat de zool iets soepeler kan bewegen. Dit blijft wel een schoen met veel steun en demping.

Dit is heel erg mijn schoen. Ik loop al jaren op de Adrenaline.Zie hier een post uit 2009.
Brooks Defyance 6
Gewicht: 316 g
Een neutrale loopschoen gebaseerd op de antipronatieschoen Adrenaline GTS 12. De extra steun aan de binnenkant van de voet is weggenomen, maar de tussenzool, de propulsieplaat en het bovenwerk zijn identiek.
Brooks Ravenna 4
Support / Gewicht: 315 g
De Ravenna 4 zit ergens tussen een neutrale schoen en een ondersteunende schoen. De bijzonderheid zit in het bovenwerk. Rond de middenvoet loopt een elastische band, die de schoen altijd mooi aan de voet laat aansluiten.
Brooks Trance 12
Support / Gewicht: 345 g
Een stevige schoen voor stevige jongens. Het handelsmerk van deze schoen, is de rupsbandachtige demping, die van de teen tot de hiel loopt, en een stevige impact probleemloos kan opvangen.

KARHU

Karhu heeft een eigen webshop. Verder te verkrijgen via bijvoorbeeld beslist.nl

Karhu Fast4
Gewicht: 311g
Volgens sport.de is de Karhu Fast4 is een neutrale stabiliteitsschoen die zeer geschikt is voor de neutrale loper die houdt van een schoen die hem of haar op een aangename manier voorwaarts laat afrollen dankzij de Fulcrum technologie.
Een neutrale stabiliteitsschoen?
Op Amazon is alleen de oudere Fast3 te krijgen.
Karhu Strong4 
Support / gewicht: 332 g
Schoen voor de loper die extra stabiliteit (anti-pronantie) nodig heeft. De fulcrum speciaal met een extra steunpunt zorgt voor maximale voorwaartse stuwing. Ideaal voor de loper die een stevige schoen rond zijn voet wenst. Ook van deze schoen is alleen nummer 3 verkrijgbaar op amazon.

K SWISS

Een beetje Googlen maakt duidelijk dat dit vooral een fashion merk is. Bijvoorbeeld de sneakers bij de sneakershop. Uiteraard is er ook een eigen K Swiss site voor Running.
K-Swiss Blade-Light Run II / Nuetral
Gewicht: 269 g
Ik weet niet zeker of het model op Amazon het nieuwste model is.

MIZUNO

Op de site van Mizunno is geen shop. Wel te verkrijgen via FuturumshopRunningDirectSportXL en beslist
Mizuno Wave Evo Levitas
Gewicht: 195 g
Ook Mizuno heeft zijn eerste minimalistische schoen. En ook al strippen ze deze schoen bijna tot op het bot, waar ze wel aan vasthouden, is hun wave technologie om een krachtige afzet mogelijk te maken.
Mizuno Wave Inspire 9
Support / Gewicht: 295 g
Een schoen, waarmee Mizuno zich op de licht pronerende lopers richt. Een trainingsschoen die ook voor intensieve trainingen of stratenwedstrijden geschikt is.
MIZUNO Wave Prophecy 2
Neutraal / Gewicht: 351 g
Een bijzondere omvangrijk zool net als zijn voorganger. Dat lijkt me gelijk de verklaring voor het vrij forse gewicht..
Mizuno Wave Ovation 2
Gewicht: 290 g
De Wave Ovation is de instapschoen van Mizuno. Geschikt voor alle lopertypes en voor lange of minder lange afstanden. Een eenvoudige schoen, zonder de hightech van de topmodellen, maar wel met de succesrecepten zoals de wave (de bliksemvormige plaat in de zool).
Mizuno Wave Rider 16
Neutraal / Gewicht: 280 g
De Wave Rider 16 is een van de paradepaardjes uit de Japanse renstal Mizuno. De fabrikant belooft ons een lichte, snelle en dempende schoen, die dankzij de Dynamotion Fit-technologie elke beweging van de voet naadloos volgt.

NEW BALANCE

Te verkrijgen via FuturumshopRunningDirect
New Balance 860 V3 
Support / Gewicht: 328,8 g
Een schoen die tegelijk snel wil zijn,  en veel steun wil bieden aan overproneerders. Altijd een moeilijke combinatie, maar de 860 V3 slaagt er wonderwel in.
New Balance 890v3
Neutraal / Gewicht: 271 g
De 890v3 is een vederlicht model en daarmee zowel een degelijke trainingsschoen als een prima wedstrijdmodel. De geheel naadloze schoen met de innovatieve REVlite tussenzool biedt responsiviteit en duurzaamheid.
Het is van deze schoen dat een Limited Edition is verschenen voor de marathon van Rotterdam.


New Balance 1080v3
Neutraal / Gewicht: 288 g
De New Balance 1080v3 is een schoen voor neutrale lopers die op zoek zijn naar een hoge demping. Zo maakt New Balance ook nu weer gebruik van het N2-materiaal voor extra demping in de hiel.
New Balance 1260v2
Gewicht: 338,9 g
Deze loopschoen is de top binnen het stabiliteitssegment van New Balance. De schoen is voorzien van Stabilicore, een medium correctiesysteem dat zorgt voor een uitstekende afwikkeling van hiel tot teen.

NIKE

Uiteraard de eigen Nike webshop waar je sommige schoen kan customizen. Verder te verkrijgen bij FuturumshopRunningDirectAktiesport, Avantisport, Sporthuis

Nike Air Pegasus+ 29
Gewicht: 298 g
Deze klassieker (al de 29ste versie! lees meer) is een heel degelijk instapmodel. Een lichte schoen voor neutrale lopers, met veel demping, veel steun en veel comfort.
Nike Flyknit Trainer / Lunar
Neutraal / Gewicht: 240 g
Een spectaculaire trainingsschoen van Nike. Het bovenwerk bestaat uit één stuk gehaakte stof. Meer lezen over de Flyknit?  Zie de blog.
Nike Lunareclipse+ 3
Support / Gewicht: 310 g
Trainingsschoen voor lopers die op zoek zijn naar een combinatie van extra demping en ondersteuning. Het ademend bovenwerk is prima afgewerkt met duurzaam materiaal en vertoont geen (storende) naden aan de binnenkant.

PEARL

Verkrijgbaar bij Futurumshop
Pearl Izumi E:Motion Road N2
Gewicht: 263 g
Pearl Izumi wil met zijn E:Motion-reeks terug naar de basis. De Road N2 is een trainingsschoen voor op straat, met een gemiddelde demping. Ook bijzonder aan de E:motion-reeks is dat het hele binnenwerk naadloos is.
Op amazon is alleen de trail versie van de schoen te verkrijgen.

SAUCONY

Een keurige eigen webshop met alle schoenen. Verder verkrijgbaar bij onder andere FuturumshopRunningDirectSportXL
Saucony Guide 6
Support / Gewicht: 283 g
Om het succes en comfort van de Guide 5 te evenaren, heeft Saucony zo weinig mogelijk veranderd aan deze opvolger. Het verbeterde bovenwerk zorgt met zijn ademende constructie voor een stevige pasvorm rond de voorvoet.
Saucony Progrid Echelon 3
Gewicht: 298 g
Een neutrale loopschoen voor (zware) lopers die op zoek zijn naar extra steun en demping. De Echelon 3 heeft een bredere basis dan de traditionele loopschoen wat zorgt voor een ideale pasvorm met voldoende steun.
Saucony Mirage 3
Gewicht: 247 g
Het antwoord van Saucony op natural running. Niet het meest extreme model, er blijft nog een minimum aan steun, maar toch ingrijpend voor wie een klassieke loopschoen gewoon is.
Saucony Triumph 10
Neutraal / Gewicht: 295 g
Een lichte neutrale schoen. Zoals veel modellen van Saucony heeft deze schoen een beperkte heeldrop van 8mm. De demping achteraan de voet werd vernieuwd, zodat dit een comfortabele schoen blijft.

SCOTT

Scott is echt een outdoor brand met onder andere MTB toebehoren. De site van SCOTT bevat geen webshop. Behalve een paar exemplaren op Amazon geen andere onlie verkooppunten gevonden.
Scott T2C Evolution
Gewicht: 240 g
De T2C Evolution is een neutrale schoen en ligt ergens tussen een lichte trainingsschoen en een wedstrijdschoen, met een tussenzool van AeroFoam.
De ronding van de zool is erop gericht om een midfoot landing te bewerkstelligen.

Scott eRide AF trainer
Neutraal / Gewicht: 241 g

SKECHERS

Skechers GOrun Ride
Neutraal / Gewicht: 228
Ten opzichte van de eerste GO Run is de zool minder rond (zie afbeelding) en iets dikker. Meer demping dus.


KALENJI

Kalenji is het huismerk van sportketen Decathlon. Ik ken de keten vanuit het buitenland maar ook in NL zijn een aantal filialen. Niet gezien op andere websites.
Kalenji Kiprun SD
Gewicht: 295 g
Kalenji mikt met de erg lichte Kiprun SD op lopers die afstanden tot maximaal 10 kilometer malen. SD staat dan ook voor Short Distance.
Kalenji Kiprun Middle Distance
Neutraal / Gewicht: 335 g
Deze schoen is voor voor lopers die middellange afstanden op de weg lopen. De Kiprun MD mikt op 10 kilometerlopers tot halvemarathonlopers. De schoen bestaat ook in een waterdichte uitvoering.
Kalenji Kiprun Long Distance:
Support / Gewicht: 290 g
Ontworpen voor lopers met neiging tot proneren. De Kiprun LD mikt op marathonlopers: de combinatie van demping met stabiliteit is immers ideaal voor dit soort wedstrijden.

Dit overzicht is gebaseerd overzichten in Runner's World en running.be.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten