zaterdag 28 december 2013

Naar hardlopen kijken op TV maakt je fitter

Een tip voor een avond als het buiten koud en guur is en je echt, maar dan ook echt geen zin hebt om naar buiten te gaan voor je gebruikelijke rondje. Dan moet je een filmpje opzetten over hardlopen. Of om precies te zijn een film kijken die gefilmd is vanuit het perspectief van de hardloper. Je hartslag verhoogt, de ademhaling versnelt en de bloedcirculatie onder je huid verhoogt (alsof je warmte kwijt moet en gaat zweten). Dit blijkt uit een onderzoek van University of Western Sydney.

Koop nu nog een filmcamera die op je hoofd kan zetten en maak de komende tijd een paar filmpjes van wat van je hardlooprondjes. Als je dan een keer geen zin hebt, gewoon zo'n filmpje terugkijken en voila! Gemak dient de mens. Of nog makkelijker. Zoek een filmpje op youtube:

 

vrijdag 27 december 2013

De ene calorie is de andere niet

Mensen die willen afvallen letten erg op calorieën. Hoeveel calorie zit er in ......? (vul maar in wat je net wil gaan eten)? Maar de ene calorie is de andere niet. En tegelijk veegt het artikeltje enigzins de vloer aan met boeken als De Voedselzandloper of andere dieetgoeroes.



Maar waarom is de ene calorie niet de andere?

Ten eerste is het aantal calorieën dat op een product wordt geplakt een cijfer dat aangeeft hoeveel energie het bevat als je het volledig zou verbranden. Maar dat is iets wat je lichaam nooit lukt en wel om de volgende redenen:
1. Je lichaam heeft ook energie nodig om de voeding die je inneemt om te zetten naar brandstof in je lichaam. Vet kost je slechts 2%. Koolhydraten 10% en eiwitten ongeveer 25%. Dus van 100 calorieën vet houd je 90 over, van eiwitten maar 75.
2. Je lichaam kan niet alle brandstof oogsten in de voeding. Zo gaat bij amandelen een derde zo van het mondje naar het kontje waar het ons lichaam weer verlaat.
3. De bereiding heeft ook invloed op dit verhaal. Maak je het voedsel kleiner, dan vergroot je het oppervlakte en haalt je lichaam er meer energie uit. Koken heeft ook invloed. Muizen verliezen gewicht bij het eten van rauwe aardappelen maar komen aan van gekookte. Ook bij gekookt vlees komen ze meer aan dan van rauw vlees
4. Ieder mens is uniek. Dat geldt ook voor de lengte van je darmstelsel. En langere darmen betekent meer energie oogsten uit je voedsel
5. In die darmen heeft iedereen een weer unieke darmflora die dan ook weer invloed heeft op het te oogsten kapitaal.
6. Tot slot kost het verwerken van onverwerkt voedsel meer energie dan van verwerkt voedsel. Laat staan een geraffineerd product zoals suiker.

Zo zie je maar dat het tellen van calorieën nog niet zo simpel is. Misschien zo na de feestdagen maar eens nadenken over hoe je ze kan verbranden...........

Originele artikel: http://www.abc.net.au/science/articles/2013/11/12/3889049.htm

maandag 23 december 2013

Hoe moet je lopen op blote voeten?

"De ene voet voor de andere zetten" zou ik zeggen in antwoord op de gestelde vraag in de titel maar dan denk ik ongetwijfeld weer te simpel. Bovendien zou onderstaand filmpje dan geen vijf en halve minuut maar hoogsten tien seconden duren.

zaterdag 21 december 2013

De basis van 'Natural Running'

Onderstaand een video waarin met mooie slowmotions de loop beweging wordt besproken. Hoewel de video de titel 'Principles of Natural Running' is het ook een aardige video als je ouderwets op schoenen loopt met dempende zolen.
Rond de vijf en halve minuut zitten een paar aardige tips waar je op kan letten qua loophouding:

  • Niet je voet laten landen voor je zwaarte punt; 
  • Niet lopen met een holle rug; 
  • Je hoofd rechtop houden.
Daarna vanaf ongeveer zes minuten volgen een paar aardige tips hoe je een betere houding kan trainen. Voor lopers met kinderen kan je of jezelf populair maken....of niet:

  • plus: een slee (of kar of iets dergelijks) trekken met kind erop;
  • min: stepje lenen om je landing en afzet te oefenen;
  • min: springtouw lenen.

zondag 15 december 2013

Zin of onzin deze video of je 'minimalistisch' kan lopen?

De trend van natural running, barefoot running of minimalistisch running heeft er nog niet toegeleid dat bij hardloopevenementen de meerderhied op blote voeten loopt. Heb je jezelf altijd al afgevraagd of het iets voor jou zou zijn? Lopen op je blote voeten? Dan is onderstaande video misschien een aanrader. In het filmpje wordt vastgesteld of je 'geschikt bent' om op je blote voeten te lopen. Misschie heb ik iets gemist maar volgens deze beste man zou niet iedereen na miljoenen jaren evolutie geschikt zijn om op blote voeten te lopen? Wat is dan zo 'natural'aan het barrevoets lopen?

zondag 1 december 2013

De volgende stap in barefoot running: in de sneeuw

Competitor.com: New Trend: Barefoot Running In The Snow? http://google.com/producer/s/CBIwluDS5Q4