Mensen die willen afvallen letten erg op calorieën. Hoeveel calorie zit er in ......? (vul maar in wat je net wil gaan eten)? Maar de ene calorie is de andere niet. En tegelijk veegt het artikeltje enigzins de vloer aan met boeken als De Voedselzandloper of andere dieetgoeroes.
Maar waarom is de ene calorie niet de andere?
Ten eerste is het aantal calorieën dat op een product wordt geplakt een cijfer dat aangeeft hoeveel energie het bevat als je het volledig zou verbranden. Maar dat is iets wat je lichaam nooit lukt en wel om de volgende redenen:
1. Je lichaam heeft ook energie nodig om de voeding die je inneemt om te zetten naar brandstof in je lichaam. Vet kost je slechts 2%. Koolhydraten 10% en eiwitten ongeveer 25%. Dus van 100 calorieën vet houd je 90 over, van eiwitten maar 75.
2. Je lichaam kan niet alle brandstof oogsten in de voeding. Zo gaat bij amandelen een derde zo van het mondje naar het kontje waar het ons lichaam weer verlaat.
3. De bereiding heeft ook invloed op dit verhaal. Maak je het voedsel kleiner, dan vergroot je het oppervlakte en haalt je lichaam er meer energie uit. Koken heeft ook invloed. Muizen verliezen gewicht bij het eten van rauwe aardappelen maar komen aan van gekookte. Ook bij gekookt vlees komen ze meer aan dan van rauw vlees
4. Ieder mens is uniek. Dat geldt ook voor de lengte van je darmstelsel. En langere darmen betekent meer energie oogsten uit je voedsel
5. In die darmen heeft iedereen een weer unieke darmflora die dan ook weer invloed heeft op het te oogsten kapitaal.
6. Tot slot kost het verwerken van onverwerkt voedsel meer energie dan van verwerkt voedsel. Laat staan een geraffineerd product zoals suiker.
Zo zie je maar dat het tellen van calorieën nog niet zo simpel is. Misschien zo na de feestdagen maar eens nadenken over hoe je ze kan verbranden...........
Originele artikel: http://www.abc.net.au/science/articles/2013/11/12/3889049.htm