vrijdag 27 juli 2007

Meten vetpercentage

Op Chris hardloopblog staat een leuk testje dat hij heeft uitgevoerd met een weegschaal die ook je vocht- en vetpercentage bepaalt. Hieruit blijkt dat die metingen duidelijk wat te wensen overlaten al kan je ook je vraagtekens plaatsen bij de kwaliteit van de weegschaal als die een liter gedronken vocht niet voor de volle pond (eigenlijk twee ponden;-p) meeweegt.
Chris zijn opmerking aan het eind is natuurlijk steekhoudend: kijk naar je resultaten op de langere termijn als je jezelf regelmatig weegt onder redelijk gelijke omstandigheden, bijvoorbeeld ieder ochtend na het opstaan.
Voor lopers die rustig en regelmatig trainen om af te vallen is het vetpercentage minder relevant omdat je er vanuit mag gaan dat je gewichtsverlies inderdaad betekent dat je afvalt doordat je vet verliest (vrouwen veelal onderhuidsvet: bv de zadeltasjes en voor mannen veelal orgaanvet: het buikje).
Voor lopers die intensiever trainen en bijvoorbeeld toe werken naar een streefgewicht (zie ook deze posting) voor een wedstrijd of niet bewust willen afvallen maar wel merken dat ze gewicht kwijtraken in bijvoorbeeld de voorbereiding op een marathon is het in de gaten houden van het vetpercentage wel een aardig idee. Het kan namelijk zo maar zijn dat je in duurlopen jezelf zo extreem belast dat je te veel van je spieren vraagt en daardoor spiermassa kwijtraakt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten