zondag 9 september 2007

Hardlopen in de Algarve, Portugal


De laatste twee weken was ik op vakantie in de Algarve in Portugal en natuurlijk zijn de loopspullen meegegaan. Aangezien we in Nederland natuurlijk maar schaars bedeeld zijn met heuvels (en onze hoogste 'berg' moeten we dan nog delen ook met Duitsland en Belgie;-p) en de hoogste klim in mijn omgeving een duin is vond ik het heuvelachtige terrein in de Algarve een heerlijke trainingsomgeving.
De locatie
We verbleven in een heel leuk hotel/guest house weg van de drukke kust:Monte da Bravura. Gelegen op een heuvel op een weg die verder alleen nog doorliep naar een stuwdam. Zes kilometer van Lagos, in de west Algarve. Ik heb geen aandelen maar toch even reklame aangezien het echt een heel goed hotel is met hele vriendelijke eigenaren en personeel.
Naasat hardlopen kan je in de Algarve natuurlijk wandelen, bakken op de meest mooie stranden, surfen op leuke golves etc, etc. Om de dag te besluiten in de leukste restaurantjes met het beste eten. Tip: vermijd de drukkere touristische restaurants en zoek eettentjes op in kleinere plaatsjes en van de grote weg af. Hoe meer locals er eten hoe beter...
De trainingen
Ik heb meerdere keren gelopen al was het iedere keer over (slechts) twee verschillende routes die je terug kan vinden op mapmyrun (zie hieronder). De ene route was van het hotel naar de stuwdam (2k enkele reis) en de andere route van het hotel heuvel af met dan een langdurige geleidelijke klim met een stevig klauterpartij aan het eind (7k enkele reis). Zeker deze laatste is een stevige omdat tussen de 6 en 7k stevig geklommen moet worden en ook de laatste kilometer op te terugweg de bult op naar het hotel een kuitenbijter is.
Met deze routes is het mogelijk om (door op het 5k punt om te keren) een leuke 10k te lopen met een stevige klim op het eind, een 14k met een stevige klim (de 10k gecombineerd met een retourtje op de 2k) of een 14k met twee stevige klims (7k retour). Tot slot was er nog mijn 18k training met beide klims door beide routes retour te lopen achter elkaar.
Op onderstaande kaartjes ontbreekt het hoogte verschil. Daarvoor moet je even doorklikken naar de mapmyrun site.
Tot slot
Zonder serieuze heuvels hier in mijn omgeving biedt de Algarve tijdens de vakantie een leuke trainingsomgeving met perfect weer (op warme dagen vroeg gaan lopen) op goede wegen met weinig verkeer.



Twee andere routes in de omgeving:

Luz en Lagos. Meer routes voor je vakantie? Zoek op de kaart door uit te zoomen, klik de 'find' button op de kaart en selecteer 'show public route on map'. Veel loopplezier tijdens je vakantie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten