zondag 4 november 2007

Sporten reduceert risico op borstkanker



Op de blog run to dream kwam ik het artikeltje tegen met een verwijzing naar een onderzoek van professor Tony Howell. Even gegoogled en je vind verschillende artikelen over zijn onderzoeken waarin iedere keer duidelijk wordt hoe belangrijk beweging is om het risico op borstkanker te beperken. Bijvoorbeeld dit artikeltje dat ook aangeeft dat het gezond is om 'naar buiten te gaan'. Nu is dat bijna een open deur maar het leuke is natuurlijk wel dat hardlopers beweging en outdoor combineren. Dat wil zeggen als je niet alleen hardloopt op een lopende band in de sportschool (iets wat ik nooit goed heb kunnen begrijpen).


Waarom is sporten dan gezond? Ten eerste heeft het natuurlijk een gunstig effect op je gewichtshuishouding en 'loosing weight' is 'top of the list' volgens de onderzoeker. Verder helpt regelmatig bewegen, zoals ook run to dream constateerd met het verlagen van zowel oestrogeen en insuline niveaus en ook dit heeft veen positief effect.

Ryan Shay overlijdt tijdens marathon
Is hardlopen dan alleen maar gezond? Nou niet als je dit soort atikelen leest over hardlopers die komen te overlijden tijdens het lopen van een marathon.... en hierbij ging het dus niet om ongetrainde oudere lopers die misschien toch al in een risicocategorie zaten. Al zou je, het artikel over Shay verder lezend wel kunnen constateren dat hij misschien toch wel tot een risico groep hoorde. In het verlengde van dit bericht verwijs ik nog even naar een eerdere posting over hartfalen tijdens het sporten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten