maandag 29 december 2008

Inspanningshoofdpijn: extra informatie

Een van de meer bezochte sites op mijn blog blijkt het bericht te zijn over inspanningshoofdpijn. Mede waarschijnlijk omdat dit bericht bovenaankomt bij een zoekopdracht in Google. Daarom heb ik maar eens verder gekeken naar info over dit onderwerp op het web en eerlijk gezegd komen veel van de reacties op hetzelfde neer:
Ontspannen, vochthuishouding en gewenning.

Hier nog wat links naar relevante berichtjes die dit illusteren:

  • bijvoorbeeld een belgische moutainbiker die geen last heeft na het mountainbiken maar wel na het fietsen op de weg: Ik denk dat dit vooral samenhangt met het continue dezelfde houding aannemen op de weg terwijl off the road je de hele tijd zal wisselen van houding. Door de eentonigheid van de houding zullen je spieren verkrampen, de doorbloeding afnemen en meer verzuren wat uitstraalt naar je hoofd en effect heeft op de vochtbalans ter plaatse.
  • Openspringende bloedvaten: Deze had ik nog nooit van gehoord maar los van de verklaring is het advies: zorg dat je ontspant zelfs voordat je loopt dus niet vanuit de stress van het werk of de file gelijk gaan lopen.....hmmm...ikzelf kan juist lekker ontspannen door het lopen al moet ik mezelf dan wel dwingen gas terug te nemen maar dat heb ik snel genoeg in de gaten als mijn hartslag te hoog ligt voor mijn snelheid. Dit is wat voor mij werkt en net als zo veel met lopen is dit waarschijnlijk erg persoonlijk.
  • Waarschijnlijk bedoelt men hierboven hetzelfde als deze pagina van sportzorg.nl waar men spreekt over het wijder worden van de bloedvaten tijdens het sporten maar nog belangrijker; het weer vernauwen na afloop en als remedie een goede cooling down na afloop. Deze kende ik wel en zit in de categorie gewenning. Had ik zelf vroeger wel last van toen ik nog studeerde: op zondagmiddaglopen over de heuvels van de Veluwezoom (bij mijn ouders) en tot het gaatje gaan, snel douchen, flink bunkeren en dan snel met trein of auto naar het studentenflatje...het recept voor inspanningshoofdpijn. Wat niet helpt is natuurlijk het stevige eten waardoor je bloed wel op heel veel plaatsen tegelijk moet zijn (in de beenspieren voor het afvoeren van afvalstoffen en het maagdram kanaal voor het verteren van eten) en er niet genoeg overblijft voor je hoofd (simpel gezegd). Kortom rustige cooling down met een balanceerde drank en voedsel inname. Lees ook herstel door te eten op deze blog.
  • Op meetingpoint een bizarre tip over koffie met citroensap als remedie....Overigens komt deze tip in reactie op een dame die zegt voldoende te drinken en voor en na het lopen een asperientje te nemen! Asperine is immers een zuur (Acetylsalicylzuur). Waarom zou je extra zuren in je bloedbaan brengen als je erg ook al melkzuur in gaat pompen. Ik dacht ook even dat Asperine bloedverdunnend was, en dus ook daardoor effect heeft op de vocht huishouding, maar dat is volgens Wikipedia niet het geval. In de reacties is ook sprake van de positieve ervaring met een goede sport BH waar ik me wat bij kan voorstellen omdat de extra steun misschien ontspannener doet lopen en ook dat hardlopen juist positieve effecten heeft in de strijd tegen migraine.
  • Verder kan je je afvragen bij hoeveel van de lopers sprake is van warmtestuwing (lees bijvoorbeeld hier) doordat ze te warm gekleed gaan lopen (het hoeft dus niet persé buiten warm te zijn om hier last van te krijgen. Op meetingpint beschrijft een dame dat ze ook altijd een 'rood hoofd krijgt'. Even ter beeldvorming Jim Fixx beschrijft dat je met kleding waarbij je binnenshuis bij plus 20 graden plus confortabel voelt je warm genoeg gekleed bent voor het hardlopen bij min 20. Hij schreef dat toen men nog in katoenen kleding liep terwijl we nu veel betere kleding hebben die veel beter wind en regen buiten houdt. De ervaring leert dat veel lopers te warm gekleed zijn. Ik weet dat ook de organisatie van de Zevenheuvelenloop altijd het advies geeft zich niet te warm te kleden. Denk ook aan de resultaten van het onderzoek dat de Universiteit van Nijmegen uitvoert tijdens dit evenement (zie krantenknipsel in mijn eerdere blog).

Ik hoop hiermee wat extra info te bieden aan de bezoekers van mijn site. Uiteraard is dit slecht wat bij elkaar geraapt info, wat van mijn parate kennis als EHBO'er en eigen ervaringen als loper. Voor iedereen die echt problemen heeft met hoofdpijn na het lopen: probeer de basis tips zelf uit en als dat niet helpt gan naar een dokter en bijvoorkeur een die weet wat het is om te duursporten!

Succes iedereen. Ik hoop serieus dat je dit probleem kan overwinnen en daardoor volop kan genieten van de leukste en gezondste hobby die er is.

1 opmerking: