zaterdag 5 mei 2012

Lopers leven langer!

bron: http://www.vagabondish.com/running-cultures/   
Een wetenschappelijk onderzoek heeft het nu echt aangetoond: lopers leven langer! In een uitgebreid onderzoek (2.000 lopers en 20.000 non joggers en begonnen in 1976) ligt het sterfte cijfer bij lopers lager dan bij niet lopers. Deze resultaten vertalen zich naar 5,6 jaar levensverwachting extra voor dames en 6,2 voor heren (kunnen de heren de achterstand een beetje in lopen op de dames).

De beste resultaten worden behaald met een inspanning tussen 1 en 2,5 uur per week. Dit dan met een inspanningsniveau waarbij je enigzins buiten adem bent.

Het onderzoek is gedaan in Denemarken door Peter Schnohr, chief cardiologist of the Copenhagen City Heart Study. "We can say with certainty that regular jogging increases longevity. The good news is that you don't actually need to do that much to reap the benefits,"

De bevindingen zijn vandaag gepresenteerd op een European Society of Cardiology bijeenkomst in Dublin. Je kan de press release hier nalezen op de site van deze bijeenkomst.

Op die site kan je ook een interview beluisteren met Peter Schnohr.

Op dezelfde site ook een interview met experts over "Sudden cardiac death in sports". Bijna actueel na het overlijden van die jongen in Rotterdam of die dame in Londen bij de afgelopen marathons. Het interview is met Mats Borjesson, a specialist cardiologist in screening, en Nicole Panhuyzen-Goedkoop, een sport cardioloog. Vaak is er een onderliggende hartziekte die bij de sporter niet bekend is. Vandaar een pleidooi voor regelmatig screenen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten