Statistisch onderzocht: Een marathon lopen is NIET gevaarlijk
Onder de prikkelende titel "Is Marathon Running Bad for the Heart?" is een leuk artikel te lezen over de risico's die hardlopen, en in het bijzonder het lopen van marathons, zou hebben op het de gezondheid. En in het bijzonder het hart of de hartspier. Dit alles natuurlijk naar aanleiding van de regelmatige berichtgeving over sterfgevallen tijdens de marathon of bij duurlopers zoals Micah True.
Voordat ik de details bespreek eerst maar eens deze zeer prikkelde quote uit het artikel:
"The science suggests that, over all, distance running and racing are extremely unlikely to kill you — except when, in rare instances, they do."En daarmee is eigenlijk alles gezegd!
Het artikel haalt twee wetenschappelijke onderzoeken aan. In beide onderzoeken uit Amerika hebben wetenschappers voor marathons (het ene onderzoek) of voor marathons en halve marathons (het tweede onderzoek) geturfd hoeveel deelnemers tijdens of binnen 24 uur na deelname overleden.
Voor de mannen onders ons eerst maar het slechte nieuws: het overgrote deel was van het mannelijke geslacht. En nee, dit komt niet doordat er meer mannen meelopen. Helaas gaat het bij mannen over 0.75 sterfgevallen op 100.000 deelnemers en bij vrouwen maar over 0.41.
Ook een aardige conclusie: ondanks dat in de periode 2000 tot 2009 het aantal deelnemers van bijna 300.000 is toegenomen tot 475.000 zonder dat het sterftecijfer is veranderd. Dat terwijl er misschien met de toename van het aantal deelnemers ook 'minder getrainde' deelnemers aan de start verschijnen. Aan de andere kant; een conclusie is ook dat het overlijden niet samen lijkt te hangen met het trainen en er altijd nog een onderliggende oorzaak is. Natuurlijk is het uiteindelijk wel de inspanning die de trigger is. Het is dan waarschijnlijk ook niet verrassend dat de meeste sterf gevallen in de laaste 3 mijl (bij de halve marathon) of de laatste 6 mijl (in de marathon).
Het onderzoek heeft niet gekeken naar de positieve effecten van het trainen op de overal gezondheid van lopers. Bij een couch potato zullen aderen eerder dichtslibben en dan is het risico op hartklachten natuurlijk alleen maar groter.
Verder hebben we het dan natuurlijk nog niet over het positieve effect van het plezier dat je aan lopen kan beleven, het zelfvertrouwen dat het je kan geven als je een prestatie neerzet en hoe dat weer positief kan doorwerken in je overal 'well being'. Ik schreef eerder immers al dat lopers langer leven.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten