zondag 2 september 2012

Training van de inhoud van je 'six pack'

Natuurlijk is je training vooral gericht op de juiste combinatie van kracht, snelheid en uithoudingsvermogen zodat je een maximale prestatie neerzet op de dag van de race/prestatieloop. Wat soms nog wel eens vergeten wordt is dat je de inhoud van je six pack ook kan/moet trainen.

Daarmee bedoel ik niet de buikspieren. Natuurlijk zijn die ook erg belangrijk voor je 'core stability' maar in dit geval heb ik het over je spijsverteringskanaal.

Waar gaat het over?
Kern van de boodschap is dat je bij je voedingspatroon je niet alleen moet concenteren op de dag waarop je een race of prestatieloop hebt. Natuurlijk is het die dag extra belangrijk. Niets is vervelender dan helemaal top fit te zijn en dan onderweg last te krijgen van hongerklop, of een oprisping van iets dat je toch beter niet had kunnen eten. Kortom net zo goed als jet met trainen je fysiek voorbereid op de inspanning kan je ook met je voedingspartoon jezelf voorbereiden. Bekend bij veel lopers is bijvoorbeeld het fenomeen 'koolhydraten stapelen' voor een marathon.

Wat kan je doen om je buik 'in shape'  te krijgen voor een wedstrijd?

  1. Houd rekening met je trainingsintensiteit: Als je intensiever traint gaat meer van je bloedsomloop naar de spieren die je daarbij gebruikt. Dit bloed gaat dus niet naar je ingewanden waardoor je spijsvertering minder efficient kan worden. Overweeg dan dus voedsel dat makkelijker verteerbaar is;
  2. Simuleer je eetpartoon op een webstrijddag: Test wat wel en niet werkt door een wedstrijddag te simuleren in je training. Combineer dit bijvoorbeeld met de 'Stimulator' training. Het effect dat eventuele zenuwen vooraf kunnen hebben op je spijsvertering is natuurlijk lastiger te simuleren maar misschien dat je dat dan maar over het seizoen heen moet gaan ervaren bij echte wedstrijden;
  3. Less is more: Hoewel je misschien denkt dat je jezelf moet volpompen met koolhydraten omdat dat de brandstof is waar je motor op loopt zou je kunnen proberen de intake van koolhydraten te beperken. Hierdoor moet je lichaam overschakelen op vetverbranding wat feitelijk een efficiĆ«ntere verbrandingsmodus is. Dit is ook wat beoogd wordt met sportvasten (zie bv sportvaste.nu), het bereiken van een zogeheten 'metabolic switch'. Over de zin en onzin hiervan misschien een keer een apart blogje.
  4. Finetuning van je vochthuishouding: Afhankelijk van afstand en weercondities dien je anders om te gaan met vochtinname en daarmee samenhangend je electrolyten (zouten/miniralen) huishouding. Dit is waar het bij mij fout gaat ibj marathons waar het nog al warm is. Te veel willen drinken omdat je wel dorst hebt maar je maag en zo al dat vocht niet meer aankan;
  5. Voorkom verleiding: houd vast aan je plan en je gewoonten. Ook als je levensrimte in de war gaat die dagen dat je op reis bent naar het loopevenement. Het originele artikel gaat zo ver om te adviseren om van te voren te verkennen (online neem ik aan) welke restaurants e.d. je het beste kan bezoeken of om zelfs je eigen spulletjes mee te nemen. Ik zou bijna denken: typisch nederlands om een zakje aardappelen enzo mee te nemen. Daarvoor ben ik dan blijkbaar te veel recreant. Ik wil ook genieten van de omgeving en de lokale cultuur...


Toch helpt dit ook met het uitwendige sixpackje
Bijvangst van deze vijf stappen? Meer vetverbranding, zeker door stap 3, wat uiteindelijk de zichtbaarheid van het echte sixpack ook ten goede komt waardoor de foto rechts wat lastig te maken is.

Je kan natuurlijk ook een boekje bestellen om je buikspieren te trainen maar als over die getrainde spieren nog steeds een goede beschermlaag zit.... ;-p.

Dit artikeltje is gebaseerd op een artikel in Running Competitor.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten