zondag 14 oktober 2012

Haklanding versus voorvoetlanding

Op Runnersweb afgelopen week een kort berichtje over het feit dat barefootrunners bij een zachte ondergrond ook op hun hakken landen en alleen op hardere ondergrond op voorvoeten. Dit op basis van een onderzoek van biomechanicus Joseph Hamill.

Als gebruikelijk ga ik dan even googlen of ik de achtergrondinformatie bij zo'n artikeltje kan vinden en daarbij kwam ik deze leuke video tegen.

In een lab wordt een vergelijking gemaakt tussen e wijze van lopen met schoenen en zonder schoenen.

Vier belangrijke observaties voor deze persoon?
 • van hiellanding schakelt hij over op middenvoet/voorvoetlanding
 • de impact van de langding verminderd
 • zijn kuitspieren moeten meer energie verstoken
 • de spier aan de voorkant van zijn onderbeen (tibialis anterior) hoeft minder hard te werken
De onderzoeker Joseph Hamill geeft aan dat met de overgang naar barefoot de paslengte korter wordt en dat dit volgens hem meer inspanning kost. Dit is in tegenspraak met de uitkomsten van een ander onderzoek wat ik op deze blog eerder heb behandeld. Namelijk die van de uitvinder van pose running: de rus Romanov. Die geeft juist aan dat deze loopstijl met voorvoet landing en kortere passen minder inspanning kost (lees posting).

Hoe dan ook de belangrijkste conclusie zit aan het einde van het filmpje: Als je jouw schoenen uitdoet. Begin rustig met opbouwen van je nieuwe loopstijl omdat je je lichaam anders gaat belasten waarmee blessures op de loer liggen als je dit niet geleidelijk doet.Bron ABC Catalyst

1 opmerking:

 1. Oproep!
  Dutch 100 Marathon Runners
  Wij zijn op zoek naar alle Nederlanders die ooit 100 Marathons volbrachten.
  Ken je of ben je een Nederlander die 100 of meer (ultra) marathons volbracht in georganiseerd verband? Dan komen wij graag in contact met jou. Je kunt het e-mail adres gebruiken op de website: http://dutch100marathonrunners.com Wil je liever telefonisch contact? Stuur dan je telefoonnummer via een e-mail naar ons toe. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op. Om de erelijst zo compleet mogelijk te maken kunnen wij alle hulp goed gebruiken. Hardloop of atletiek verenigingen kunnen bijvoorbeeld hun leden raadplegen of een link naar onze site plaatsen. Een logo hiervoor sturen wij graag op. Hartelijk dank.

  BeantwoordenVerwijderen