donderdag 26 januari 2012

Marathon Boy: liefde voor sport of .......?

Eind oktober uitgezonden bij de VPRO. De documentaire Marathon Boy. Een jongetje dat al op drie jarige leeftijd marathons loopt. Dit alles onder begeleiding van zijn adoptievader.

Opgroeiend in een sloppen wijk komt Budhia bij een judoschool. Een soort van opvang voor wezen onder leiding van Biranchi Das die deze school zelf financiert. Op een dag geeft hij de drie jarige Budhia straf door hem rondje te laten rennen om 6 uur 's ochtends. Als hij om 1 uur terugkomt loopt de jongen nog steeds. Dan ontstaat het idee: Dit talent ontwikkelen voor een olympische deelname op de marathon.

En dan ontstaan de dilemma's bij mij als kijker maar ook in het echt; is dit vrije wil van het kind, kinderarbeid of - uitbuiting? Als je hem ziet na een ultra van 65km waar zijn vader hem nog verder pushed dan lijkt je mening snel gevormd. Dit dilema speelt ook in de strijd tussen zijn stiefvader en de overheid. Als je uiteindelijk ziet hoe dit, ook nog met zijn echte moeder die zich mengt in de strijd, letterlijk resulteert in getrek aan het kind dan lijkt het antwoord klip en klaar: Dit kan niet.

Je moet dit niet bekijken vanuit het perspectief van een welvarend Nederland maar proberen te plaatsen in een land met armoede, kastensysteem, daarmee samenhangende sociale status, sloppenwijken etc. Door zijn sport krijgt Budhia een dak boven zijn hoofd, opleiding etc. Met zijn bekendheid wordt hij een stem en inspiratie voor andere arme kinderen. Uiteindelijk denk ik dan toch: Een kind moet kunnen spelen. Maar is het juist niet doordat hij met zijn lopen hij daar de ruimte voor krijgt en niet een sloppenwijk hoeft te knokken voor zijn dagelijks bestaan? Tuurlijk die mogelijkheid zou je ook moeten kunnen bieden zonder de sport maar eh.....geeft u nu allen massaal en met grote bedragen aan Unicef?

Voor de jonger is er een happy end; een beurs van de overheid en de mogelijkheid om te spelen met leeftijdgenootjes. En te trainen...maar of hij helemaal onbeschadigd is gebleven? Ik betwijfel het.

 Ga er eens goed voor zitten (90 minuten) en vorm zelf je mening;

donderdag 19 januari 2012

Ultraloper: Pole to Pole voor Rode Kruis


De Australiër Pat Farmer is van de Noordpool naar de Zuidpool gerend. Minder dan een jaar, 80km per dag, 14 landen en 21.000.
Wat hij tegenkwma is wel iets anders dan het risico van een hondje in het park: sneeuwstormen, verdwalen in een woestijn in Peru, ijsberen, slangen, krokodillen, het verkeer en gewapende bendes en milities. 

Waarom: Om geld op te halen voor het Rode Kruis.


Vandaag kwam hij aan op de zuidpool. Meer kan je lezen op zijn site: poletopolerun.com De volkskrant bericht dat hij  op de zuidpool is maar op zijn site staat dat hij 'bijna op de Pool' Hoe dan ook het is een unieke prestatie!

dinsdag 17 januari 2012

Kledingtips...om te lachen

Ter ontspanning aan het eind van een avondje achter de laptop toch nog even aandacht voor de loophobby (verslaving). Zit wat rond te klikken en kom op About.com een artikeltje tegen over de verzorging van  hardloopkleding. Dat wil zeggen die functionele. Dit artikeltje zorgt bij ons in huis voor wat hilariteit.

De tips zijn;

  • Gebruik koud water (of zo laag mogelijke temperaturen). OK das nuttig en scheelt ook nog eens centjes en is goed voor het milieu.
  • Gebruik geen dry-cleaning. Was ik toch al niet van plan.
  • Lichte en donkere was apart, en was binnenste buiten. Eh....das toch niet specifiek voor sportkleding?
  • Gebruik speciaal wasmiddel. De structuur van de kleding zorgt ervoor dat vocht afgedreven wordt maar ook dat bacteriën die zich er nestelen, lastig te verwijderen zijn en een onwelriekend geurtje ligt op de loer. Een speciaal wasmiddel kan dan uitkomst bieden.
  • Gooi je hardloopkleding niet in een droger. Wederom een milieuvriendelijke tip.  
tot hier was het best wel nuttig al waren het ook wel een paar open deurtjes maar toen kwam de hilariteit;

  • Gebruik een koele strijkijzer!
Daar moesten wij dus om lachen. Er is toch niemand die zijn kostbare tijd die je kan besteden aan hardlopen (of bloggen;p) verkwist aan het strijken van je loopkleding (of stoot ik nu iemand voor het hoofd)?

zaterdag 14 januari 2012

Lopen met kou

Nu het dit weekend dan toch een keer onder nul dreigt te komen hier een paar tips voor hardlopers die willen genieten van de extra zuurstof in de lucht.
Extra zuurstof? Ja, denk nog maar eens terug aan de natuurkunde- of scheikundeles waarin die formule voorbij kwam met de relatie tussen gasdruk, het aantal moleculen in een bepaald volume en de temperatuur. Essentie: bij gelijke druk zitten er bij een lagere temperatuur meer moleculen in een litertje ingeademde lucht.

De tips, vrij naar about.com.

  1. Kleed in laagjes, beter meer dunne, vochtafvoerende laagjes, dan 1 dik kledingsstuk
  2. Bedek hoofd (en dit is geen politiek standpunt zoals wel eerder deze week nav Trix en Maxima) en handen. Statement is dat je veel warmte (40-45%) verliest via het hoofd. Al is voor iedere bewering wel tegengas te vinden. Zo ook hierover (lees meer).
  3. Houd rekening met windchill; m.a.w. als het ook nog eens waait is de gevoelstemperatuur lager dan de werkelijke temperatuur. Dus hoe harder je loopt, hoe kouder je het krijgt van de tegenwind...of zoiets;p
  4. Kleed je niet te warm. Dat lijkt in tegenspraak met de eerste twee bullets. Maar als je je te warm kleed ga je onnodig veel zweten (terwijl je in de koude droge lucht toch al sneller vocht verliest) en hoe natter je kleding hoe meer kans je loopt af te koelen. Beter dan een laagje aandoen wat je, als je eenmaal warm bent, kan afpellen. Founding Father van de loopsport Jim Fixx schreef in zijn loopbijbel dat je bij de buitentemperatuur ongeveer 20 graden kan optellen en dat je daarop moet kleden. Dus als het buiten 0 graden is doen je alsof het 20 graden is en kies je die kleding dat je in een woonkamer (van ~20graden) comfortabel bent als je stil zit. Hebt je het bij het begin dan koud? Ja natuurlijk, maar dat is na vijf minuten wel voorbij. Eventueel begin je in een koudere ruimte in huis met een warming up zodat je kacheltje al op stoom komt voordat je naar buiten de kou trotseert. [Zoals die vent op de foto ben je waarschijnlijk alleen conformtabel bij 25 graden of meer als je stil zit. Draaien we het rekensommetje om dan zou het hier dus een graad of 5 moeten zijn op de foto. Not likely. Ik oordeel niet gauw maar als dit geen tweede 'Ice Man' is dan is dit dwaas.]
  5. Nu wordt het dit weekend niet ZO koud maar dan is er nog de tip om uit te kijken voor bevriezing. Dit speelt met name bij de onbedekte en uitstekende delen van het lichaam. Denk aan de handen (vandaar de handschoenen bij tip 2) of oren (als je geen lang haar hebt) en daar helpt de muts of (hoofddoek;p) van tip 2. Verder is vaak je gezicht onbedekt waarin ook je nues nog eens uitsteekt. Ben je na vijf minuten op temperatuur maar na verloop van tijd blijven de besproken lichaamsdelen koud, gevoeloos etc...beter om dan terug te gaan naar huis, of een andere warme ruimte dichtbij. De betreffende onderdelen langzaam opwarmen (dus bijvoorbeeld je oren bedekken maar niet als een gek gaan wrijven). 
  6. Blijf niet in de kou in natte kleren. Water neemt snel de warmte op van je lichaam en geeft die even snel weer af aan de koude buitenlucht. Nu heeft ons lichaam het zweten als koelsysteem bedoelt maar in dit geval gaat het dan te snel en onderkoeling ligt dan op de loer. EHBO tips voor onderkoeling? Zie site rode kruis.
  7. In het verlengde van tip 4 waar ik al schreef over vochtverlies: zorg ervoor dat je voldoende drinkt. ook al denk je minder vocht te verliezen dan op een warme zomerdag. Dat kan behoorlijk misleidend zijn. Bedenk ook dat je kachel op een iets hoger standje komt te staan dan normaal om alles goed warm te houden en dat je dus ook iets meer energie verstookt. 
  8. De laatste tip is nu niet van toepassing maar heeft te maken met het hoogste onwaarschijnlijke geval dat we toch nog eens sneeuw gaan zien. Schijnt de zon? Doe een zonnebril op. Skiërs weten waarom. Witte sneeuw en zon combineert tot het risico op sneeuwblindheid.
en nu ga ik (extra) zuurstof happen.

vrijdag 13 januari 2012

Vrijdag de 13de: Bijgeloof in sport

Eerder deze viel mijn oog op een artikeltje in de Quest nummer 10 van 2011. Soms is een oud tijdschrift toch actueel. Er stond een artikel in over bijgeloof bij topsporters. Een ideaal onderwerpje voor een blog op vrijdag de 13de.

Eerst maar een verklaring voor bijgeloof. Bijgeloof hangt samen met het herkennen van patronen. Daar zijn onze hersenen goed in. Waarom? Om ons te behouden voor gevaar. Ook als de partonen eigenlijk niet terecht zijn. Het voorbeeld dat Quest geeft: Je loopt in de jungle en je hoort geritsel. Hoe vaak zal dit een onschuldig vogeltje, muisje of een windvlaagje zijn? En hoe vaak is het de tijger, kanibaal of een anderszins gevaarlijke gespuis? Zelden! Toch staat bij ieder ritseltje de minder logische associatie "Dit is gevaarlijk"  bovenaan. Om die reden herkennen onze hersenen patronen die er eigenlijk niet zijn.

Hoe werkt dit nu bij sport? Je doet 1x iets bijzonders de ochtend voor de race en voila; die dag loop je een vlammend PR. Wat je die ochtend ook deed dat wordt de volgende keer een ritueel en het bijgeloof is geboren.

Toch blijkt uit onderzoek dat wel een positief effect heeft. Waarom? Als je routine klopt dan heb je het idee dat je alles onder controle hebt als je start. En dat is goed voor het zelfvertrouwen en dat is weer goed voor het resultaat.

Wat is jouw bijgeloof...eh, routine?

zondag 8 januari 2012

Mooie halve marathon in Egmond

Vandaag maakt Egmond zijn naam niet waar. Ideale omstandigheden zorgden er voor dat het zeker niet 'de zwaarste halve marathon' was die het kan zijn (is dit goed NL?). Hoe dan ook: Windje schuin van achteren op een breed stand bij eb. De terugweg redelijk in de luwte van de duinen en bomen. Af en toe een zonnetje en een looptemperatuurtje van 8 a 9 graden. Heerlijk gelopen.
Dan loop ik naar een eindijtd van 1:34:37. Das dan 6 minuten sneller dan vorig jaar en dan is dit je positie in het totale deelnemersveld:

Voor de echter toppers, die vandaag bij de heren een parkoersrecord optekende, kan je de samenvatting van de NOS bekijken: