woensdag 27 februari 2013

Pistache noten voor mineralen en vitamine B1

Een paar dagen geleden verscheen hier de post over het boek van Scott Jurek 'Eet & Ren'. De ultra runner Jurek is veganist en eet dus geen dierlijke producten en dus ook geen vlees en vis.

Volgens de Schijf van Vijf van de voedingcentrum moet je deze wel eten, of anders vleesvervangers, en wel om de volgende reden: Voor eiwit, calcium (melkproducten), ijzer en B-vitamines.

Nu kan je natuurlijk ook af en toe een handje pistachenootjes eten want deze bestaan volgens Wikipedia: voor bijna de helft uit vet maar zijn rijk aan fosfor en bevatten daarnaast ook de mineralen magnesium, ijzer, zink en calcium. Vitamine B1 is ook in ruime mate aanwezig.

Waarom zijn deze bouwstoffen voor hardlopers nu interessant?

  • Fosfor: Belangrijk voor DNA en RNA en botten;
  • Mangesium: is onmisbaar voor de energieproductie, de werking van spieren en samen met calcium en fosfaat voro de opbouw van de botten;
  • Ijzer: Natuurlijk voor de rode bloedlichaampjes die het o zo belangrijke zuurstof van de longen transporteren naar je spieren;
  • Zink: Zinktekorten leiden tot huidafwijkingen, groeistoornissen, storingen in het immuunsysteem en problemen met de wondgenezing. Zink zit in vlees (dus niet voor veganisten) en granen;
  • Calcium: Belangrijk voor botten. Samen met fosfor -> Calciumfosfaat
  • Vitamine B1: Cruciaal voor de koolhydratstofwisseling, het omzetten van glucose naar energie.

Zo zie je maar dat noten, in dit geval pistache nootjes, goed zijn voor hardlopers (of sporters in het algemeen).

En daarspelen deze websites dan weer op in SportNuts en VegaNuts. Dit zijn trouwens twee etalage's van één en dezelfde winkel.

Overzicht Belgische marathons

Voor iedereen die bij de zuiderburen wil lopen, en ik kan het aanraden (zie mijn verslag over Brussel) hier een overzicht:

Belgische marathons in 2013

3 maart 2e Marathon en 29e Bardelaereloop (Lembeke)
7 april Vlaanderens mooiste marathon (Zwalm)
21 april DVV Antwerp 10 Miles en Marathon (Antwerpen)
12 mei Maasmarathon de la Basse Meuse(Visé)
9 juni Marathon Nature (La Roche-en-Ardenne)
21 juni Nacht van West-Vlaanderen (Torhout)
29 juni Marathon der Noorderkempen (Rijkevorsel)
11 augustus Rhythm and Run Marathon (Antwerpen)
15 september Instapmarathon (Arendonk)
15 september In Flanders Fields Marathon (Ieper)
22 september Alproleiemarathon (Deinze)
22 september Bosmarathon (Buggenhout)
29 september Geelse Natuurmarathon (Geel)
29 september Marathon Oostende (Oostende)
6 oktober Brussels Marathon en Half Marathon (Brussel)
27 oktober Hageland Marathon (Aarschot)
17 november Marathon Kasterlee (Kasterlee)

maandag 25 februari 2013

10.000 km met de Polar RS200sd

Vorige week een kort loopje, nog geen half uur. Niet te veel in verband met een meer dan stevige verkoudheid. Het soort loopjes waar je het als lopers onderling niet over hebt.
Nee, de verhalen gaan over lange duurlopen met vergezichten (al dan niet hallucineren van vermoedheid), pijn, uitdroging, onderkoeling...kortom de stoere verhalen.

En toen werd dat nietszeggende loopje opeens wel interessant. Wat blijkt nu? Ik heb nu precies, op de kilometer nauwkeurig 10.000 kilometer gelopen sinds ik het horloge in november 2007 heb gekocht. En niet 9998 of 10.001 of 10.002. Nee, exact 10.000 kilometer.

Toch wel een proeve van betrouwbaarheid. Van het klokje dan. Uiteraard is af en toe de batterij vervangen en één keer het bandje.

De 200sd zoals ik die heb is niet meer in de handel. In plaats daarvan is er de RS300sd. Mocht je nog een review zoeken van deze hartslagmeter dan denk ik dat deze ervaring wel volstaat.

Het toeval vastgelegd voor het nageslacht.
Total Distance tracked since 18.11.2007: 10.000KM!


Hardlopers gaan ondergronds

Als je uitgekeken bent op rondjes in het park bedenk je toch gewoon iets anders? Bijvoorbeeld een marathon in een oude zoutmijn. De Kristallmarathon in Merkers:

  • 500 meter onder de grond;
  • 13 rondjes;
  • 750 hoogte meters;
  • 500 deelnemers;
  • Helm en licht verplicht;
De winnaar had 2:45 nodig. Vind ik redelijk stoer (sowieso al op een valk wegparcours laat staan in een mijn...).
De mijn wordt ook gebruikt voor andere activiteiten zo staan op de site van de mijn diverse concerten aangekondigd en ook verschillende fotoreportages van diverse activiteiten. Voor de liefhebber: Het is iets minder van 500km vanaf Utrecht.

Onderstaand een paar video's voor een sfeerimpressie.



zondag 24 februari 2013

Slenteren beter dan hardlopen? NEE DUS!!

Onder verschillende varianten van de titel "Hele dag slenteren beter dan uurtje intensief sporten" haalden onderzoeksresultaten vorige week de pers. Inclusief varianten waarin het sporten was vervangen door 'hardlopen'. Zie hier bijvoorbeeld op wetenschap 24 en Nieuwsblad.be. Dit is weer een mooi voorbeeld van een journalist die weliswaar een pakkende titel weet neer te zetten (die door iedereen klakkeloos wordt overgenomen) maar die de lading niet goed dekt.

Terug naar de bron
Nieuwsgierig geworden ga ik terug naar de bron. Het originele persbericht heeft al een iets andere titel:"Slenteren beter voor de gezondheid dan sporten". Ga je verder terug naar het wetenschappelijk artikel dat wel online toegankelijk is van bewegingswetenschapper Hans Savelberg dan kom je op de titel met de mooie volledige titel: "Minimal Intensity Physical Activity (Standing and Walking) of Longer Duration Improves Insulin Action and Plasma Lipids More than Shorter Periods of Moderate to Vigorous Exercise (Cycling) in Sedentary Subjects When Energy Expenditure Is Comparable".

En in dat allerlaatste deel van de volledige titel zit nu net de catch. Even terug naar het begin. Het onderzoek is uitgegaan van de algemene overtuiging dat het moderne zittende bestaan niet gezond is. En wat is in dat geval dan gezonder? Structureel minder zitten en dan bewegen of toch blijven zitten en dan maar intensiever sporten? Het is deze vraag die het onderzoek beantwoord.

Hoe is het onderzoek gedaan?

De test is gedaan met 3 doelgroepen:

  1. 14 uur zitten
  2. 13 uur zitten, 1 uur sporten
  3. 8 uur zitten, 4 uur wandelen en 2 uur staan (lekker voor spatadres;p)

Bij regime 1 lag het dagelijkse energie gebruik 500kcal lager dan bij regime 2 en 3.

Volgens het persbericht hebben regime 2 en 3 een vergelijkbaar verbrandingsniveau gehaald. Laten we daar eens kritisch naar kijken. Nu vraag ik me wel af of 1 uur sporten qua verbranding gelijk waardig aan 4 uur lopen en 2 uur staan.

Volgens het voedingscentrum is hardlopen ~11kcal/kg/uur. Iemand van 700kg die 11km/uur loopt, verbrandt dan 770kcal in een uur.
Bij het onderzoek is niet hardgelopen (zoals de titel wel doet vermoeden) maar is gefietst op een ergometer en is in een uur 450 kcal verbruikt. Opnieuw uitgaan van 70kg is dit 6 a 7 kcal/kg/uur en dit is vergelijkbaar met joggen. Dit is voor mij niet intensief sporten!
Volgens voedingscentrum is wandelen 2 kcal/kg/uur (binnenshuis) tot 3.5 (wandelen) en staan 1,2 kcal/kg/uur.  Dezelfde persoon van 70 kg verbandt dan in het genoemde regime dan 70x( (4x2,5)+(2x1,2) ) = 70 x ~12,5 = 875kcal en dat is bijna het dubbele van de sportende testpersoon met 450 kcal. De enige conclusie kan zijn, dat als de proefpersonen bij regime 2 en 3 evenveel verbrand hebben, dat er wel heel rustig geslenterd is.

Conclusie 1: Niet stil zitten is gezonder dan wel stilzitten
Het gezonde effect zit hem daarin dat bij het regime 3 alles wat gelijkmatiger is qua glucose en insuline niveau's. Daarmee zou ik willen concluderen dat niet zozeer het 'slenteren' uit de titel gezonder is dan sporten. Niet stil zitten is gezonder dan wel stilzitten. Maar dat is een open deur en heeft minder nieuwswaarde.
Hoe je het bewegen dan invult is stap twee. Aangezien een deel van de werkzaamheden die we doen wel lopend en staand doen en niet hardlopend mag je wel concluderen dat regelmatig een beetje bewegen gezonder is dan stilzitten!

Conclusie 2: In een uur sporten compenseer je niet voor het stilzitten
En nog een conclusie: Een uur sporten kan niet alle tijd die je op je luie gat zit compenseren vanuit gezondheidsperspectief. En dat is een betere conclusie dan de titel boven alle berichten in de pers.

Worden andere cardiovasculair effecten niet vergeten?
Wat ik me persoonlijk nog afvraag is het volgende. Het onderzoek, dat 4 dagen duurde, gaat totaal aan de vraag voorbij welke gezondheidseffecten optreden als je langere periode met regelmaat een uur lang sport. Een beetje duursporter weet dat met regelmatig trainen je stofwisseling blijvend verandert en dat is niet in 4 dagen bereikt. Ook de betere conditie van je hart en bloedvaten worden nu in het geheel niet meegenomen net als de effecten van de inspanning op de stevigheid van botten e.d..

Conclusie 3: Journalisten moeten iets langer achter hun laptop zitten en niet overschrijven!
Goed dat men vanuit het onderzoek een persbericht uitbrengt en de claim van een halve uur per dag bewegen kritisch evalueert maar jammer dat de titel boven de krantenberichten een hele verkeerde conclusie in de hand werkt. Het zou beter zijn als journalisten dus niet klakkeloos overschrijven maar eens wat verder lezen dan hun neus lang is! Maar ja, dan moeten ze langer achter hun buro zitten en bewegen ze waarschijnlijk niet genoeg. Lees dan ook nog maar deze blog over het gezonde effect op de hersenen...

Flyknit: Beste invention 2012

De Nike  Flyknit, een bekende bij de lezers van deze blog is door Time Magazine uitgeroepen een van de 'Beste inventions of 2012'.

Klik hier voor het berichtje op Time en hier voor mijn post over de FlyKnit Lunar of hier om er gelijk een te bestellen bij Nike.


Een andere uitvinding die niets met hardlopen te maken heeft maar wel heel mooi is om te zien: Indoor Clouds!


zaterdag 23 februari 2013

Eet en Ren: Boek van ultrarunner Scott Jurek

In de Runnersworld een artikel over ultra runner Scott Jurek. Bekend van het boek 'Born to Run', zijn prestaties als ultra runner en de Opel reklame. Aanleiding is het verschijnen van zijn boek Eet & Ren met de ondertitel 'mijn onwaarschijnlijke traject naar de ultramarathon'. Op zijn website een klein promotiefilmpje (zie hieronder). Mogelijk wat minder wervend maar wel interessanter is een korte bijdrage op een TEDMED event.

Scott Jurek is niet alleen de meest succesvolle ultra runner maar ook veganist. Hij heeft geleerd hoe je ook zonder dierlijke producten de juiste bouw- en brandstoffen binnen kan krijgen. Ik zou zeggen met zijn prestaties als hardloper hoef je niet meer af te vragen of hij erin geslaagd is.

In het TEDMED filmpje vertelt hij kort wat, of beter wie, zijn verandering van 'carnivoor' naar veganist heeft geïnspireerd.

Het boek Eet & Ren is te koop voor 19,95. Lees je liever het boek in het Engels? Dan kan je het bestellen op Amazon. Ik moet zeggen de amerikaanse titel is wel aansprekend: Eat and Run: My Unlikely Journey to Ultramarathon Greatness.


zondag 17 februari 2013

Blazen: niet voor alcohol- maar gewichtscontrole

Iedere loper weet dat gewicht verliezen een kwestie is van meer energie verbranden dan binnen krijgen.
Daarom is hardlopen gezonder dan op de bank hangen voor de TV of typen aan je blogje.

Deze erg ruwe benadering van afvallen kan natuurlijk met wat meer raffinement. Bijvoorbeeld door een hartslagmeter te gebruiken, een GPS horloge (lees hier een review over 5 GPS horloges) of een App op je smartphone. Negen van de tien keer vertellen die exact hoeveel calorieën je hebt verbrand tijdens je training.

Blijkbaar is dit voor een paar techneuten nog niet goed genoeg. Daarom hebben ze 'Breezing' bedacht. Een klein ademanalyse apparaat dat samenwerkt met een (Andriod) App op je smartphone om te vertellen hoe het met je gaat. Nu kan je dus ook al tijdens het hardlopen staande worden gehouden voor een blaastest. Het apparaatje kijkt naar je zuurstof opname en CO2 uitstoot.

Is dit beter dan een hartslagmeter? Zou kunnen. Iedere (getrainde) loper weet dat hoe getrainder je bent hoe lager je hartslag blijft tijdens een training. Je lichaam werkt efficiënter en daarmee neemt je calorie verbruik af terwijl je fitter bent. Misschien dat dit apparaatje dat wel inzichtelijk maakt...maar ik ben eerlijk gezegd wat sceptisch. Je kan ook gewoon lekker regelmatig gaan bewegen, je gezonde verstand gebruiken, letten op je eet gewoonte en af en toe de weegschaal raadplegen voor de observatie dat de kilo's eraf gaan. Het is immers meer mentaliteit van metabolisme.

Onderstaand en promotie video van 'breezing' erg gericht op de technische features en weinig op 'hoe gebruik ik hem nu in de praktijk' en 'waarom zou dit wel werken om af te vallen?';

zaterdag 16 februari 2013

Hardlopen op piepschuim? Adidas BOOST

Adidas NLAdidas heeft een nieuwe schoen gelanceerd met de naan Energy Boost. Het bijzondere aan deze schoen is de tussenzool. Waar de meeste tussenzolen gemaakt worden van EVA, of voluit Ethyl Vinyl Acetate is bij deze schoen de tussenzool gemaakt van BOOST.


Deze zool is gemaakt van TPU of voluit Thermoplastic Polyurethane en ze zeggen  heel mooi dat dit materiaal in kleine energiecapsules wordt vormgegeven.

Voor mij ziet het eruit als de belletjes die ze maken als je piepschuim maakt van polystyreen. Kijk maar op de foto. Maar ik geeft toe: ik zou niet hardlopen op piepschuim.

Verder wel een mooi ontwerp. En als je de verhalen moet geloven is het materiaal ook stabieler qua prestaties. Het veroudert minder en ook temperatuur heeft minder effect op de eigenschappen dan bij EVA. Dit betekent voor een hardloper dat de schoen niet stugger wordt bij koudere temperaturen of zachter bij warme temperaturen.

Het idee van BOOST? Alle veerenergie die erin gaat wordt teruggegeven zoals onderstaand filmpje van Adidas moet illustreren. En ja, bi piepschuim zou de bal gewoon in het materiaal blijven liggen dus dan zal het toch wel kloppen van de energiecapsules.




De Flyknit as Fashionschoen

Na de introductie van de Flyknit vorig jaar volgde eerder deze maand de Flyknit voor 'gewone lopers', de Flyknit Lunar 1+. Nu een paar mooie foto's van de Flyknit als Fashion Schoen: de Nike’s Flyknit Chukkas.

Deze enkelhoge schoen is puur voor 'dagelijks' gebruik en geen loop schoen. Ik kan nog niet vinden waar deze schoen te koop is.

 

Het ontwerp van de schoen is een samenwerking tussen de Nike ontwerpers Mark Parker en Tinker Hatfield en de Japanse ontwerper, producer en muzikant Hiroshi Fujiwara. De schoen is daarmee een leuk samenspel met de zool van de Lunar lijn, de Flyknit technologie voor de schoen zelf maar het model van een hoge enkelschoen.

vrijdag 15 februari 2013

The Innovator: Mike Friton van Origami naar Hardloopschoenen

Op vimeo kwam ik dit kleine pareltje tegen. Een interview met Mike Friton, 'The Innovator'. Vormgever, ontwerper bij Nike voor 30 jaars, uitvinder, vernieuwer, kunstenaar en ooit steeple chase loper in het team van Prefontaine.

Deze korte maar mooi gemaakte video laat leuk zien hoe hij met verschillende materialen en structuren speelt om te kijken welke mogelijkheden dit biedt. Heel leuk is om te zien hoe hij met plat papier drie dimensionale vormen creëert.

 
The Innovator on Vimeo.

donderdag 14 februari 2013

‘Blade Runner’, Oscar Pistorius, schiet zijn vriendin dood

Oscar Pistorius heeft in de veronderstelling een indringer neer te schieten zijn eigen vriendin neer geschoten. Lees meer op NRC of NOS.



woensdag 13 februari 2013

Geen zin in een loopgordel en toch drinken mee?

Enige tijd geleden zag ik een loper die een bidon op zijn (onder)rug droeg in de band van zijn hardloopbroek. Voor mij zag het er niet makkelijk uit maar hij dacht misschien wel hetzelfde van het 330ml flesje met water in mijn hand.

Toch is er blijkbaar iemand anders geweest die ook dacht 'Dit kan makkelijker!'. Deze persoon heeft vervolgens een idee uitgewerkt en via kickstarter met behulp van crowd funding de centen bij elkaar gekregen om zijn idee werkelijkheid te maken. De Simple Hydration Water Bottle.

de flesde fles in gebruik
Ikzelf denk dat mijn broek afzakt zo slank als ik ben en dat ik dan het touwtje van mijn short zo strak moet doen dat een loopgordel makkelijker/comfortabeler is. Ik houd het dus even bij het flesje in mijn hand. Train ik gelijk nog mijn armspieren een beetje.

De fles bevat bij 400ml en kan dus gedragen worden op je onderrug in je broek, running skirt (zie foto) of zelfs in je sport BH (nee ik heb geen ervaring, zie de video).

Heeft een van jullie wel ervaring? Laat een reactie achter bij deze blog.



Ik zag deze fles in Runner's World. De daarin genoemde website is van een groothandel. Online bestellen kan bij Amazon.com: Simple Hydration Water Bottle

dinsdag 12 februari 2013

In de knoop?

Voor alle hardlopers die met muziek op de oren lopen en met regelmaat eerst een 10 minuten zit te peuteren om het snoertjes van de oordopjes uit de knoop te krijgen onderstaande video.
Ik herken het probleem niet maar blijkbaar komt het wel voor anders kom je niet op het idee om zo'n filmpje te maken. Laat staan dat je er een methode voor ontwikkeld om te voorkomen dat ze in de knoop raken....

   

zondag 10 februari 2013

Nike Flyknit nu ook met Lunarzool

bron: Nike
Een jaartje geleden schreef ik over de Nike Flyknit. Een nieuwe schoen van Nike die wordt gebreid! Nu is er ook een schoen voor de gemiddelde loper. Er is een Flyknit van de populaire Lunar.

Net als de Racer van een jaargeleden is het hele bovenwerk precies op maat gebreid. Ieder individueel vezeltje ligt waar het een functie heeft. Verder zijn er natuurlijk geen naden waar bij een normale schoen de verschillende materialen aan elkaar gemaakt zijn.
Het wordt dus een heel chique sokje. Nu dus gecombineerd met de zeer populaire Lunarzool.
bron: Nike

De schoen is te krijgen in de Nike Store voor 170 euro voor zowel mannen als vrouwen.
Heb je wel belangstelling voor dit mooie schoentje maar vind je 170 euro's toch een beetje veel?

De schoen is ook te krijgen op Amazon.com en Amazon.de
 

Muziek terwijl je loopt

Nieuwsgierig als ik ben heb ik weer eens de moeite genomen om getriggerd door een berichtje op Running.be verder te zoeken naar de bron van het bericht...en maar goed ook. Daarvan leer je een stuk meer.

Op running.be wordt de volgende quote aangehaald van de onderzoeker Jack Lewis:
"Energieke, maar niet té snelle klassieke muziek is ideaal om te lopen", luidt zijn conclusie in The Daily Mail. "Niet alleen verhoogt uptempo muziek snelheid, kracht en uithoudingsvermogen, de relaxerende kwaliteiten van klassieke muziek verlagen ook de hartslag, bloeddruk en stress."

Daarna volgt een verhandeling welke muziek je wanneer kan gebruiken. Ik heb het originele artikel opgezocht op de Daily Mail en dan kom je erachter dat hij in zijn engels uitlating spreekt over "'Energetic but not overly-fast classical music can be ideal in the gym." en het hoeft dus niet persee betrekking te hebben op hardlopen.

Voor diegene die van tijd tot tijd in de sportschool komt is het een bekend gegeven dat de muziek die daar gedraaid wordt eigenlijk maar op manier te typeren is. Iets met een beat en niets meer of minder. Hoewel een upbeat nummer een positief effect heeft op zowel duur als intensiteit van de inspanning is het advies om daarbij toch op zoek te gaan naar een klassiek alternatief.

Wat blijkt nou? De klassieke beats hebben niet alleen het boven beschreven positieve effect. Ze helpen om hartslag te verlagen, bloeddruk en het gevoel van uitputting te verlagen. Toch een leuk bij effect.

Waarom dit wel gebeurt met klassieke muziek? Volgens Jack Lewis is over tijd de goede muziek boven komen drijven en betekent dit dat de klassieke stukken van hogere kwaliteit zijn dan de eigentijdse beats.

Das mooi maar dan nu de hamvraag: Welke muziek is het beste? Hij gaat uit van een beat in de muziek die in sync moet zijn met de hartslag (of net iets daaronder als het helpt je hartslag te verlagen;p).
Zo komt het met Beethovens vierde symphonie, het vierde deel a 140 bpm (MP3 en 'preview' op amazon.de).

Hij noemt ook nog een aantal andere tracks, die ik niet echt in het klassieke genre pas maar toch:
  • Michael Jackson's Rock with You (MP3 en preview) voor een warming up met 116 BPM
  • Johnny Cash's Heart of Gold (MP3 en preview ) voor de Cooling Down
Daarnaast geeft de beste man het advies om muziek te nemen waar je een goede associatie mee hebt. Duh... Ik zat net te denken om muziek op te zetten waar ik een pest hekel aan heb...

zaterdag 9 februari 2013

Stuwwalloop nu ook met een 18.5k trailrun

De Stuwwalloop in Oosterbeek blijft uitbreiden. Vorig jaar kon ik in aanloop naar de loop berichten over de nieuwe 15km route. Nu blijkt uit een bericht in de Gelderlander dat er ook een trailrun bijkomt van 18,5 kilometer.

Om de impact op de mooie natuur van de 'stuwwal' te beperken is het aantal deelnemers beperkt en het lijkt storm te lopen bij de inschrijving dus iedereen in in een echt mooie omgeving een pittige uitdaging aan wil gaan moet zich nu inschrijven voor deze loop op zaterdag 1 juni. Dus klik nu door naar de site van de Stuwwalloop.


zaterdag 2 februari 2013

Natuurlijke afwikkeling bij nieuwe schoen van TeVa?

Nee, het vraagtekentje achter de titel is geen vergissing. Lees verder en je snapt waarom ik dat vraagtekentje erbij plaats.

De huidige trend met hardloopschoenen is minder zool, minder drop, minder demping, minder haklanding, meer voorvoet, meer 'natural' en wel zo ver dat er al schoenen zijn die niet meer zijn dan een 'handschoen' voor de voet.

bij TeVa zien ze die ontwikkeling en denken> Ja maar als mensen op de hak landen is het dan niet beter om een zool te maken die het afrollen van hak naar voorvoet makkelijker maakt? Zullen we eens een ronde hiel onder de schoen maken?

TeVa wil daarmee inspelen op de groeiende belangstelling voor allerlei off road activiteiten zoals mudruns en urban trails.

"We took our testing beyond the traditional flat environments of a lab and developed a way to test both uphill and downhill movements, mimicking the various terrains of the outdoors," said Geoffrey Gray , Doctor of Physical Therapy at P3. "Our extensive data showed that the TevaSphere represents the best combination of performance and stability of any hiking, walking or running shoe we tested."

The TevaSphere design stands in stark contrast to bulkier, squared-off heels and over-cushioned insoles of other athletic shoes. It also addresses the poor support found in "minimalist" footwear that encourages consumers to change their stride to adapt.

"The majority of consumers continue to land on their heels whether running or walking," said Chris Hillyer , Innovation Manager at Teva. "We felt compelled to create a technology that allows people to transition through their stride in a natural way without expecting the consumer to change."
(quotes van PRnewswire)

Je ziet dus dat TeVa zegt dat haklanding voor veel mensen blijkbaar de natuurlijke stijl is en dat ze daaraan tegemoet willen komen. Toch, als ik alles zo overzie lijkt een loopstijl waarbij je de voet niet ver vooruit schopt (en dus op je hak moet landen) maar meer onder je plaatst (en midden- of voorvoet landt). Om die reden vraag ik me dan ook af of ze inderdaad een natuurlijke afwikkeling ondersteunen. Vandaar het vraagtekentje.

Volgens de berichten komt de schoen deze maand op de markt. Ik heb nu alleen op Amazon.com een tweetal vrouwen schoenen gevonden (zie onder video).