Pistache noten voor mineralen en vitamine B1
Een paar dagen geleden verscheen hier de post over het boek van Scott Jurek 'Eet & Ren'. De ultra runner Jurek is veganist en eet dus geen dierlijke producten en dus ook geen vlees en vis.
Volgens de Schijf van Vijf van de voedingcentrum moet je deze wel eten, of anders vleesvervangers, en wel om de volgende reden: Voor eiwit, calcium (melkproducten), ijzer en B-vitamines.
Nu kan je natuurlijk ook af en toe een handje pistachenootjes eten want deze bestaan volgens Wikipedia: voor bijna de helft uit vet maar zijn rijk aan fosfor en bevatten daarnaast ook de mineralen magnesium, ijzer, zink en calcium. Vitamine B1 is ook in ruime mate aanwezig.
Waarom zijn deze bouwstoffen voor hardlopers nu interessant?
- Fosfor: Belangrijk voor DNA en RNA en botten;
- Mangesium: is onmisbaar voor de energieproductie, de werking van spieren en samen met calcium en fosfaat voro de opbouw van de botten;
- Ijzer: Natuurlijk voor de rode bloedlichaampjes die het o zo belangrijke zuurstof van de longen transporteren naar je spieren;
- Zink: Zinktekorten leiden tot huidafwijkingen, groeistoornissen, storingen in het immuunsysteem en problemen met de wondgenezing. Zink zit in vlees (dus niet voor veganisten) en granen;
- Calcium: Belangrijk voor botten. Samen met fosfor -> Calciumfosfaat
- Vitamine B1: Cruciaal voor de koolhydratstofwisseling, het omzetten van glucose naar energie.
Zo zie je maar dat noten, in dit geval pistache nootjes, goed zijn voor hardlopers (of sporters in het algemeen).
En daarspelen deze websites dan weer op in SportNuts en VegaNuts. Dit zijn trouwens twee etalage's van één en dezelfde winkel.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten