zondag 21 september 2008

Voorvoetlanding

Naar aanleiding van mijn post van 20 september over het filmpje met de tip over voorvoetlanding staan we er vandaag nog wat meer bij stil. Op de site van het schoenenmerk Newton een aardig animatie (even scrollen) die illustreert dat een hiellanding meer stress en belasting zou opleveren voor onderbeen en knie. Van hetzelfde schoenen merk is op YouTube een filmpje te vinden met de achterliggende filosofie:

Martine van Run to Dream een enthousiaste productreview over deze, in Nederland nog niet verkrijgbare, schoen.
ik heb nog even verder gesnuffeld en hier is een slomotion opname van Haille (ik denk in Berlijn vorig jaar. Als je goed kijkt kan je zien dat hij links duidelijk landt op de buiten kant van zijn voorvoet. De rechtervoet lijkt wat vlakker neer te komen. Tis lastig te zien omdat de beelden wat korrelig zijn.

Hoe dan ook: Misschien toch maar eens proberen deze looptechniek eigen te maken. Al kan je je afvragen of dat nog zin heeft nadat het er al zo'n 14 jaar is ingesleten (ik loop sinds 1994). Al kan ik me wel herinneren dat ik met de aanloop voor paardsprong of trampoline springen (heb ook nog lang geturnd) op blote voeten inderdaad voorvoet loop. Maar dat is sowieso een explosieve sprint en ook als ik nu sprint met schoenen aan ga ik naar de voorvoet toe. Bij mijn volgende techniek training maar eens opletten.

2 opmerkingen:

 1. Hoi Hans. Ik ben een loper die al meer dan 20 jaar loop. Ik ben sinds kort na een tip van een vriend aan het proberen op de voorvoet te lopen. Dit omdat ik veel last van mijn knieen heb gehad. Ik moet zeggen dat het bij mij heel veel verschil maakt. Heb vrijwel geen last meer van de knieen. Dit mede dankzij de voorvoetlanding.

  groet john

  BeantwoordenVerwijderen
 2. hai
  ik loop nog niet zo heel erg lang nu 2 jaar en 3 keer per week. in het begin veel problemen gehad. scheenbenen, knieen, enkel, hamstring
  Heb mijzelf aangeleerd om op de voorvoet - middenvoet te landen. Dit doe ik nu een half jaar ongeveer en het loopt echt een heel stuk beter. Geen klachten weer gehad.

  BeantwoordenVerwijderen