donderdag 29 juli 2010

Herstellen op gevoel


Hoe bepaal je de omvang van de herstelperioden in een intervaltraining? Op je gevoel volgens onderzoek gepubliceerd in Psychophysiology.

In het onderzoek werd drie groepen gevraagd een interval training af te werken met 5 keer 1000 meter op 90% inspanningsniveau. Als herstelmethoden werd aangehouden:

  • herstelperiode net zo lang als de duur van het interval, de work to rest ration (WR)

  • herstellen totdat de hartslag weer onder de 130 BPM komt

  • herstellen op het gevoel

  • Wat blijkt, bij de hartslagmethode gingen de latere intervallen trager. Bij de gevoelsmethodiek en de WR methodiek was geen sprake van verval maar de gevoelsmethode was sneller. Ik ben dan wel weer benieuw tot welk niveau de hartslag dan gedaald was maar dat vermeld het uitreksel van het rapport niet:(

    Het is dat je de hartslagmeter dus nodig hebt om vast te stellen wat je 90% niveau is anders zou dat ding het raam uitkunnen en moet je gewoon luisteren naar je lichaam. Wat overigens altijd een goed advies is;p

    zondag 25 juli 2010

    Vochthuishouding met warm weer

    Een leuk artikel op active.com over vochthuishouding. Dit artikel stond tussen mijn concepten sinds juli toen het meer toepasselijk was dan nu, nu buiten de regen echt met bakken uit de lucht komt.
    Het artikel gaat over 'Hyponatremia',het gebrek aan elektrolieten in je bloed. Dit kan komen doordat je te veel zout verliest of omdat je te veel water drinkt.
    Je kent ze wel, de lopers met witte zoutsporen op hun kleding. Dat soort lopers zullen eerder een laag zoutgehalte krijgen doordat ze veel zout uitzweten. Het zijn vaker de minder ervaren lopers die het risico lopen op te veel drinken. Vooral ook omdat ze langer onderweg zijn met een duurloop en vaak meer tijd nemen om te drinken. Zij zullen eerder hun bleod te veel verdunnen. Ook lopers die in aanloop naar een marathon veel extra drinken lopen dit risico.
    Er is ook verschil tussen mannen en vrouwen: mannen hebben namelijk verhoudingsgewijs een hoger percentage water in hun lichaam. Je raad het al, mannen lopen dus ook een groter risico. Tis weer onze pech.

    maandag 19 juli 2010

    IJzervreter 3 - deel 2

    Najaar 2009 heb ik een blog geschreven over ijzer in cornflakes. in het RVU programma Keuringsdienst van Waarde werd aangetoond dat in de de betreffende cornflakes zijer zat. Niet in de vorm van de door mensen op te nemen ijzerminiralen maar in de vorm van pure ijzerdeeltjes.
    Onder het motto: "Als de fabrikant begint te klagen, moet je doorgaan met vragen" is over dit onderwerp een tweede aflevering gemaakt die wordt donderdag om half negen uitgezonden op Nederland 3.

    zaterdag 17 juli 2010

    Vrouwen verkiezen hardlopen boven seks


    Een op de drie Zweedse vrouwen verkiest joggen boven seks of zelfs winkelen met vrienden. Dat blijkt uit een onderzoek van het tijdschrift iForm bij 1774 vrouwen tussen 15 en 60 jaar. Het enige wat de vrouwen wel belangrijker vinden is het werk.

    Er wordt over het algemeen drie keer per week gemiddeld vijf kilometer gelopen. Eén op drie droomt ervan een halve marathon te lopen. Uiteraard moet dit in een modieus loopsetje en met hartslagmeter, MP3-speler en gsm.

    Bron: Het Laatste Nieuws

    Pas op voor honden

    Iedere loper heeft wel een mindere ervaring met honden. Soms omdat ze agressief zijn en soms omdat ze gewoon al spelend je laten struikelen. Vorige week in Belgie is echter een loper om het leven gekomen door een confrontatie met een hond.
    De loper, 28 jaar oud en geboren in Togo, werd opgeschrikt door een American Staff (niet echt een vriendelijk ogend ras) terwijl hij aan het lopen was langs het riviertje Samber. Om aan de hond te ontkomen is de loper in het water gesprongen waar hij is verdronken omdat hij niet kon zwemmen.
    De hond is voortvluchtig en de eigenaar is aangehouden omdat hij niet heeft geholpen maar er van tussen ging.
    Lopers let dus op met honden in de buurt. Hondeneigenaren let op met lopers in de buurt!
    Zie de belgische krant Het Laatste Nieuws voor de berichtgeving.

    woensdag 14 juli 2010

    Calorieteller

    Veel mensen die hardlopen zijn ook bewust met hun voeding bezig. Zeker als het hardlopen is opgepakt omdat het fantastisch afvallen is en helpt om pondjes kwijt te raken. Nu geldt nog steeds "ieder pondje komt door het mondje".
    Je moet nog steeds letten op wat je eet tenzij je echt kilometers bent gaan vreten;p.

    Hoe te monitoren wat je binnenkrijgt? nou bijvoorbeeld via een calorieteller en wat is dan handiger om dit op je mobiel te doen? Dat kan via bijvoorbeeld deze teller van CZ via http://m.cz.nl/ct. Meer weten over de teller kijk op de site van CZ.

    maandag 12 juli 2010

    Schoentjes met vingers

    Tijdens de afgelopen Marathon van Rotterdam zag ik een wat oudere man lopen op soort van handschoentjes voor de voeten. Toen er niet verder bij stil gestaan en alleen gedacht: "Dit is wel iets wat het mogelijk maakt om (nagenoeg) Barefoot Running (zie eerdere posts) op pad te gaan in de stad."
    Van de week kwam ik een artikeltje tegen over deze hoesjes voor de voeten. Blijkbaar zijn ze van het merk Vibram met de toepasselijke naam FiveFingers.

    Natuurlijk is ook hier een video review van te vinden:

    zaterdag 10 juli 2010

    Voor lopers met een iPhone: tijdelijk gratis App

    Bij hardlopen met de iPhone denken veel mensen aan automatisch RunKeeper, maar er zijn in de App Store nog wel meer apps te vinden waarmee je sportprestaties kunt vastleggen. Tijdelijk is de applicatie Runtastic Pro gratis te krijgen volgens de iPhoneclub.

    Iedere keer als ik zo'n app vorobij zie komen moet ik denken aan Cool Running dat toenmalige collega'svan TNO hadden ontwikkeld (zie eerdere blog uit 2007!)

    Voor in intro in Duits zie de video:


    Hieronder nog een filmpje van RunKeeper over de functionaliteit RunKeeperLive:

    Online competitie op Schiermonnikoog


    Met evenmenten als de Human Race van Nike zijn we er al aangewend. Online deelnemen aan een competitie. Daar komt nu een nieuwe competitie bij. Op Schiermonnikoog zijn routes uitgezet van 5, 10, 15 en 21 km. Door je GPS data van je horloge te uploaden kan je meedoen in de competitie en zien hoe jouw prestatie zich verhoudt tot andere lopers die dezelfde route hebben gelopen.
    Meer info via GPSrun.nl

    zaterdag 3 juli 2010

    Waarover ik praat als ik over hardlopen praat

    Zelf nog niet gelezen maar toevallig over gestruikeld. Een boek over hardlopen met de mooie titel: Waarover ik praat als ik over hardlopen praat.

    Misschien een tip voor de vakantie?
    Waarover Ik Praat Als Ik Over Hardlopen Praat - Haruki Murakami
    een gevonden recensie:
    In 1982 verkocht Murakami zijn jazzclub om zich geheel aan het schrijven te wijden. Hij begon toen ook met hardlopen om zijn conditie op peil te houden. Een jaar later al rende hij van Athene naar Marathon. Nu onderzoekt hij – na tientallen wedlopen, triatlons en een groot aantal door de kritiek bejubelde boeken – de invloed die de sport heeft gehad op zijn leven en op zijn werk.

    Murakami doet openhartig verslag van zijn training, zijn reizen en belevenissen gedurende de voorbereiding op de New York City Marathon van 2005. Hij beweegt zich tussen de Jingu Gaien in Tokyo, waar hij zijn krachten meet met een Olympiaveteraan, en een rivieroever in Boston, waar hij het moet afleggen tegen een groep jonge vrouwen.
    Vanuit het perspectief van de sport gunt hij de lezer een blik op de meest uiteenlopende zaken: van het eureka-moment toen hij besloot schrijver te worden, zijn grootste triomfen en teleurstellingen tot aan zijn passie voor oude lp’s en de confrontatie met zijn eigen grenzen.

    Waarover ik praat als ik over hardlopen praat is beurtelings grappig en ontnuchterend, speels en filosofisch. Een feest voor de fans van deze gevierde, maar zeer teruggetrokken schrijver én voor het explosief groeiende aantal liefhebbers van de langeafstandsloop.
    bron: Tros Radio