dinsdag 31 juli 2012

Kleine nationale ramp in Engeland: Radcliffe doet niet mee op de marathon in Londen

Afgelopen zondag is de droom van Paula Radcliffe uiteengespat toen tijdens een testloop bleek dat ze niet in staat zou zijn uit te komen op de olympische marathon van komende zondag. Hoewel ze nog steeds wereldrecord houdster en voormalig wereldkampioen is op de afstand heeft ze nog nooit een olympische marathon gewonnen.

 Radcliffe:
"However hard today is, finally closing the door on that [Olympic] dream, at least I can know that I truly have tried absolutely everything."
"Now however, is the time to accept that it is just not going to settle in time. As desperate as I was to be part of the amazing experience of the London Olympics, I don't want to be there below my best."
bron BBC
 Radcliffe's marathon palmares:
  • 2002 - First in London and Chicago
  • 2003 - First in London
  • 2004 - First in New York, DNF Athens Olympics
  • 2005 - First in London and at WC in Helsinki
  • 2007 - First in New York
  • 2008 - First in New York, 23rd at Beijing Olympics
  • 2009 - Fourth in New York
  • 2011 - Third in Berlin
Sowieso ontbreekt een olympische medaille in haar verder zeer indrukwekkende staat van dienst. Zo werd ze in 2000 in Sydney 'maar' vierde op de 10.000 meter.

Radcliffe kampt al langere tijd met een vorm van Artrose die verantwoordelijk is voor veel van het blessure leed. Toch heeft ze door getraind niet in de laatste plaats omdat deze olympische spelen in haar eigen land in London worden gehouden. Dat ze nu toch moet opgeven komt dan extra hard aan.

'De een zijn .... is de ander zijn brood'
Waar dit grote pech betekent voor Radcliffe is dit goed nieuws voor haar vervanger Freya Murray uit Edinburgh wat natuurlijk weer vette koppen oplevert in de diverse Schotse media al vond ik deze kop in de the Sun toch wel erg leuk "Don’t pack groceries.. pack a bag for London" en dat natuurlijk in chocolade letters voor zover dat kan op een website.

Wel intrigreren hoe makkelijk in Engeland een derde loper wordt aangewezen terwijl in Nederland je niet mag ook al mis je de limiet maar op een paar seconden maar daar is al genoeg over gezegd. Uiteindelijk maakt het niet zo veel uit want de kans dat ze meedoen voor de medailles is erg klein. Hadden de Keniaanse vrouwen niet gezegd dat ze alle drie de plakken mee naar huis willen nemen?

Misschien toch nog een hotelletje boeken in London om langs het parcours te gaan staan kijken?

maandag 30 juli 2012

Ischemisch preconditioneren - deel 2

De trouwe volger van deze blog denkt "Was er een deel 1 dan?" Jawel onder de meer Jip en Janneke titel "Bind je benen af en loop harder"

Waarom een deel 2? Omdat ik mijn vraag aan het einde van de vorige posting deels beantwoord heb gekregen! OK, eerst terug naar het oorspronkelijke bericht.
In dat bericht werd aangegeven dat ischemisch preconditioneren (‘afbinden van de benen’) een positieve invloed heeft op de loopprestaties. Aangezien alle journalisten het persberichtje hadden overgeschreven van de telex en zelfs in deze komkommertijd niet de moeite namen om verder te graven ben ik zo vrij geweest de onderzoeker, de Nijmeegse fysioloog Dick Thijsen, te mailen met de vraag "Waarom werkt dit?".

Heel sportief had ik binnen een dag een reactie! Zijn antwoord was erg verduidelijkend maar helaas maar deels bevredigend omdat ze zelf ook nog niet weten waarom dit zo werkt;

"Er is op dit moment nog veel niet bekend over het mogelijk werkingsmechanisme van de ischemisch preconditioneren (‘afbinden van de benen’) op de prestatie. Daarnaast is het werkingsmechanisme mogelijk verschillend per sport/type prestatie. Dit is belangrijk om te vermelden. Dit onderzoek moet in de juiste context gezien worden. Dit is erg lastig, te meer omdat het echt nog maar in de kinderschoenen staat."
 Gelukkig kon hij nog wel iets meer vertellen hoe ze tot de conclusie zijn gekomen. Ze hebben namelijk twee effecten waargenomen:
  1. Ischemische preconditioneren zorgde voor een lagere opbouw van lactaat (bij dezelfde personen, op dezelfde loopsnelheid). Deze lagere opbouw van lactaat relateert aan de (duur)prestatie die iemand kan leveren. 
  2. Een zware acute inspanning zorgt voor een afname van de kwaliteit van de bloedvaten. Opvallend is dat ischemisch preconditioneren zorgde voor een bescherming tegen deze afname.
Mogelijk dat een of beide van de waargenomen effecten bijdragen aan een verbeterde sportprestatie maar dit is, volgens de onderzoeker "speculatief".
Zoals altijd mag je bij dit soort onderzoeken dan ook een disclaimer verwachten:
"Graag wil ik nogmaals benadrukken dat wij slechts aanwijzingen hebben gevonden dat deze mechanismen een rol spelen. Hoe groot deze rol is, of deze ook aanwezig is bij andere vormen van sporten/verschillende duur van de inspanning, de praktische relevantie en toepassing is allen op dit moment nog onbekend. Echter, het blijft natuurlijk wel een bijzonder fenomeen dat de prestatie zo flink verbeterd."
Kortom we weten in ieder geval iets meer dan op basis van de berichtjes in de professionele pers. Op mijn vraag; "Hoe kom erop om zoiets uberhaupt te onderzoeken?" is geen antwoord teruggekomen...

We blijven nieuwsgierig;p

zondag 29 juli 2012

Bind je benen af en loop harder (don't try this at home kids..)

Een beetje botte titel boven deze blog deze keer maar feitelijk is dit wel waar onderstaand artikeltje over gaat. Het artikeltje verscheen onder andere in de Volkskrant maar in een nagenoeg ongewijzigde vorm in diverse andere media:

Hardlopers kunnen harder rennen nadat de bloedtoevoer naar hun benen tijdelijk is afgesloten. Dat blijkt uit onderzoek van de Nijmeegse fysioloog Dick Thijsen. Hij bond de benen van 13 goed getrainde vrijwilligers vier keer na elkaar vijf minuten af en liet ze een uur later 5 kilometer rennen. Gemiddeld bleken ze dan 34 seconden sneller te zijn dan normaal, een verbetering van 2,3 procent.
Of het ook voor professionele sporters zo veel winst oplevert, is nog maar de vraag. 'Het getraindheidsniveau speelt mee. Wij hebben het onderzoek gedaan onder hobbyhardlopers. Hoe getrainder de sporter, hoe kleiner het effect. Bij professionele sporters is de winst waarschijnlijk een stuk kleiner', legde Thijsen vandaag uit.
Thijsen waarschuwt sporters om dit niet zelf thuis te proberen, omdat dit gevaarlijk kan zijn.
Wat vaste lezers van deze blog weten is dat ik graag het waarom wil weten. Hoe wrkt dit dan. Waarom is het dat je beter gaat presteren als je jouw benen zo mishandelt? Daarop geeft geeneen artikel antwoord. Alle journalisten hebben het persbericht in meer of mindere zin 'overgeschreven' zonder deze vraag te stellen: "Waarom ga je harder lopen als je eerst je benen een paar keer afbindt en daardoor je bloedsomloop, de zuurstoftoevoer en afvalafvoer stopt?"
Gaat je lichaam over compenseren en zet het alle bloedvaatjes wagenwijd open waardoor je juist meer toevoer krijgt op het moment dat je gaat lopen? Ik weet het niet en wil dit wel weten. Jammer dat er geen nieuwsgierige journalist die vraag heeft gesteld aan de onderzoeker. 

Sneller, hoger, sterker

In nummer 29/30 van de Groene Amsterdammer een artikel met de titel 'Sneller, hoger, sterker' over het verleggen van grenzen in de sport. Dit natuurlijk naar aanleiding van de olympische spelen maar omdat het nummer een themanummer is over 'Het Lichaam'.

Aan de hand van drie sporten wordt besproken of grenzen nog verlegd kunnen worden. Uiteraard wordt gekeken naar de 100 meter en het wereldrecord van Usain Bolt, maar ook naar de marathon en de daarin magische grens van de 2 uur (zie mijn eerdere blog daarover). Als derde wordt gekeken naar de prestaties van Epke Zonderland, de nederlandse topturner.

Onderstaand een paar hightech reprootjes van het artikel:




Online staat alleen een hele kleine intro. Wil je dus meer lezen van dit tijdschrift moet je een abonnementje nemen (nu met 50% korting). Ik heb al eens eerder geblogd over een artikel in de Groene Amsterdammer dus blijkbaar zit daar iemand in de redactie met een voorliefde voor hardlopen.

zaterdag 28 juli 2012

Opnieuw "Chariots of Fire" bij de Olympische Spelen

Bij de opening van de Olympische Spelen was er opnieuw aandacht voor de muziek van 'Chariots of Fire'. De ultieme film over hardlopen op het olympische podium. Op youtube zijn diverse clipjes terug te vinden maar wil je de hele opvoering met Mr. Bean zien dan staat op de site van de NOS een mooie clip. Na de eerder verwijzing naar de film in de estafette met de vlam is dit de tweede keer dat teruggegrepen wordt op deze film.

Toch (oud) marathonloper op de spelen

Jammer genoeg is geeneen Nederlander er in geslaagd zich te plaatsen voor olympische marathon in Londen. Zo miste Miranda Boonstra de limiet in Rotterdam op 8 seconden en Kwam ook Koen Raymaekers een aantal tellen te kort.
Toch is een, zij het voormalig, mararthonloper actief op de spelen. Kamiel Maase verzorgd de wetenschappelijk ondersteuning in het High Performance Center. Een speciaal voor de spelen opgebouwd trainingscentrum in Londen (zie video).

maandag 23 juli 2012

Lopen onder de Olympische vlag: Meedoen is echt belangrijker!

Foto: www.olympics.org
Eind deze week, op vrijdag, starten de Olympische Spelen. De uitspraak 'meedoen is belangrijker dan winnen' is al lang niet meer van toepassing op veel sporters en ook niet voor het NOC die bijvoorbeeld marathonlopers niet uitzendt die op een paar seconden na een limiet niet halen. Voor Guor Marial geldt wel dat meedoen veel belangrijker is!

Guor, 28 jaar oud, is een vluchteling uit Zuid-Soedan, woonachtig in Amerika waar hij politiek asiel heeft gekregen. Hij is een van de vele slachtoffers  van de oorlog in Soedan. Gekidnapped op de leeftijd van 8 jaar heeft hij in een werkkamp gezeten totdat hij ontsnapte en terugkeerde naar zijn familie. Daar werd hij voor een tweede keer ontvoerd. Na een jaar onbetaald gedwongen werk is hij via Egypte naar Amerika gevlucht. In de strijd is hij 28 familieleden kwijtgeraakt. Het is begrijpen dat tegen deze achtergrond dat hij niet wil uitkomen voor het 'gewone' Soedan. Aangezien het nieuwe Zuid Soedan nog geen olympisch comité heeft hij succesvol een poging gedaan om onder de olympische vlag te kunnen uitkomen. Hij komt uit op de marathon en met een 2:12 op zijn palmares is de kans op een podiumplaats natuurlijk niet super groot maar dit is toch waar de spelen om draaien? Meedoen is belangrijker dan winnen. Zeker als je op die manier een inspiratie kan zijn voor je landgenoten.

Leuke twist: de andere drie sporters die dat dit jaar doen komen van Curacao!

Lees hier een van de vele nieuwsberichten voer Guor of bekijk een kort videoitem te vinden.
Lees hier het bericht over de atleten uit Curacao.

De MBT schoen voor hardlopen?

In de nieuwsbrief van Runnersweb, de site van het tijdschrift RunnersWorld (nu een heel jaar voor 29 euro!), een blog over blessure leed door barefoot running. Aan het einde van zijn blog verwijst de schrijver naar Hoka One One.

Bron website Hoka One One

Schoenen die op zijn zachts gezegd een beetje tegen de barefoot running trend in lijken te gaan. Als je de hiernaast staande afbeelding ziet en vooral let op de oversized zool begrijp je wat ik bedoel. Overigens blijkt uit de 'store locators' dat er op dit moment in ons land nog geen dealers zijn.

Ik zeg wel dat ze tegen de barefoot technologie in lijken te gaan maar aan de andere kant lijken ze wel op zogeheten MBT (Masai Barefoot Technologie) met hun typische rondlopende zool.

Zie bijvoorbeeld deze productrange bij The Footwearcompany. In de categorie humor: Ze hebben nu alle schoenen met 100 euro korting. Kan je nagaan hoe duur die schoenen normaalgesproken zijn. Ik vind opeens mijn hardloopschoenen niet zo duur meer. Toch serieuze belangstelling? Beterlopenwinkel heeft een 2 halen 1 betalen actie.


Het idee achter deze schoenen is dat de ronde zool instabiliteit creeert waardoor het lopen hierop vergelijkbaar is met het lopen op een onverharde ongelijke ondergrond. Daardoor moet het een effect hebben op het gehele lichaam. Op de site van MBT worden diverse wetenschappelijke studies aangereikt over het nuttige effect van deze schoenen. Waar ik normaal gesproken het leuk vindt om in dit soort informatie te duiken heb ik dat nu (nog) niet gedaan.

vrijdag 20 juli 2012

Slot kilometers van de marathon van Moskou 1980

In mijn vorige post is een filmpje opgenomen van de olympische marathon van 1980 ins Moskou waar Gerard Nijboer zilver won achter de Oost Duitser Cierpinski. Dit was duidelijk nog voor de tijd van de Kenianen en Ethiopiers.

Een beetje rondsnuffelen op Youtube leverde een filmpje op van de Mexicaanse TV. Ongeveer het laatste halve uur waarin met grote regelmaat ook Gerard Nijboer in beeld komt in zijn oranje shirt en blauwe broek (al lijkt het shirt vaker meer rood dan oranje).

Mocht je nog naar London willen voor de marathon? Grote kans dat daar iets meer mensen langs de route staan dan toen in Moskou.Of ontvlucht je liever al het olympisch geweld voor een reisje naar Rusland.

Youtube channel van het IOC

Op Youtube het IOC heeft een official channel gelanceerd.


Op dit moment bevat het kanaal bijna 300 video's van Olympische highlights van voorgaande spelen.

Natuurlijk bevat dit ook hoogtepunten van atheletiek onderdelen zoals:

  • De twee gouden medailles van Michal Johnson op de 200m en 400m in 1996;
  • Lasse Viren dubbel op de 5.000m en 10.000m in 1972;
  • De marathon in Moskou van 1980 waar Gerard Nijboer tweede werd achter Cierpinski van de DDR. Ietwat controversieel omdat Cierpinski bij de 30km al het water van tafel veegde en Nijboer bij de 35km gehinderd werd door officials bij de verversingspost. Stel je eens voor dat iemand uit het kapitalistische westen zou hebben gewonnen;p.



vrijdag 13 juli 2012

Gebod 8: Zweet

Lichamelijke fitness bevordert de cognitieve prestaties! Dat is de leuke boodschap van het boekje 'De tien geboden voor het brein' geschreven door René Kahn.

Niet dat de regelmatige loper van deze blog nog redenen nodig heeft om te lopen maar het toch altijd leuk om te lezen dat je favoriete hobby van die leuke bijeffecten heeft.

Als hardloper leven we niet alleen langer, we verdienen ook meer. Wat handig is als je na je pensioen hardlopenschoenen wilt blijven kopen.

Maar als we als loper dan cognitief zo goed zijn dan mag je verwachten dat we ook nieuwsgierig zijn en willen weten waarom we dan slimmer worden van hardlopen. Wat blijkt nu volgens het boekje? Onderzoek onder muizen heeft aangetoond dat bij muizen met een verhoogde activiteit de celgroei van nieuwe cellen in de hersenen stimuleert. Waar het gebruik van alcohol dit juist afremt en vandaar gebod zeven: drink niet. Dat wil zeggen geen alcoholhoudende dranken. Want slimme lopers weten dat je, zeker bij inspanning, wel degelijk vocht moet innemen om je fysieke prestaties op peil te houden.

Niet alleen is hardlopen dus goed voor de cognitieve vaardigheden. Het helpt ook nog de veroudering van je hersenen tegen te gaan (dat wil zeggen bij muizen). En om opnieuw de nieuwsgierigheid te bevredigen komt hier hoe dat dan weer werkt: De veroudering van de hersenen gaat het snelst in de hippocampus. Dat is niet alleen het deel van de hersenen waarin we nieuwe informatie opslaan wat verklaart waarom op latere leeftijd leren lastiger wordt. Het is precies ook de plek van de hersenen waar die nieuwe cellen van hierboven worden aangemaakt.

OK, das leuk bij muizen maar om ons daar nu mee te vergelijken? Gelukkig is er volgens meneer Kahn ook onderzoek bij mensen. In Amerika is een groep van 120 proefpersonen van 65 jaar door het lot in twee groepen verdeel. Groep 1 moest een jaar lang drie keer per week 40 minuten wandelen. De andere helft werd actief gehouden met yoga en strekoefeningen en dergelijke. Activiteiten die geen positief effect hebben op de conditie. Na een jaar bleek niet alleen dat bij de wandelende groep de conditie was toegenomen zoals je mocht verwachten. de hippocampus was met 2% gegroeid! Bij de controle groep was de hippocampus met 1,5% gekrompen zoals je normaal gesproken kan verwachten bij mensen van die leeftijd.

Zo zie je maar dat de uitspraak Anima Sana In Corpore Sano, wat staat voor een gezonde geest in een gezond lichaam helemaal klopt. Is dan toch wel een slimme zet om je sportmerk de afkorting van deze uitspraak, 'ASICS', mee te geven.

dinsdag 10 juli 2012

Strandmarathon Den Haag: een verslag ter plaatse

Afgelopen zondag vond de 4de editie van de strandmarathon van Den Haag plaats (voorheen bekend als de zwarte marathon). Uw verslaggever ter plaatse had besloten om niet als stuurlui aan wal te staan maar op te gaan in de uitdaging, de beleving om 'van binnen uit' verslag voor u te kunnen doen.

Wat is de strandmarathon? Heel simpel: Start en Finish bij het clubhuis van Hague Road Runners. Even langs Scheveningen naar het strand (~4km) en dan het strand op. Opweg naar Noordwijk, daar om keren en langs exact dezelfde weg weer terug! Bijna 35km over het strand en daarmee is de naam 'Strandmarathon' meer dan terecht. Op afstandmeten ziet dat er dan zo uit:


Dat is dus de route. Klip en klaar, gewoon 42 kilometer plus een beetje. Nu komt met deze route alleen een catch, of beter gezegd twee!:
1) met hardlopen op het strand is het altijd slim om het zo te plannen dat het eb is, of ten minste voldoende eb om op het harde zand te kunnen lopen en dan het liefst ook nog waar het een beetje vlak loopt;
2) wind: aan de kust van Nederland wil die ook nog wel eens een rol spelen.

Het mooie (harde) strand op de heenweg.
Afijn het harde zand dus: Als je voor de lol loopt (voor sommige mensen klinkt het onwaarschijnlijk dat dit kan maar u en ik weten wel beter) kies je als het vloed is ervoor om door de duinen te lopen over het fietspad of je beperkt de afstand over het strand en noemt het dan een krachttraining. Dit alles gaat natuurlijk niet op bij een strandmarathon. Het goede nieuws is dat bij de start om half vijf het inderdaad eb was. Het slechte nieuws is dat dan het water dus omhoog komt en daarmee het harde strand steeds smaller wordt. Dat was dan ook te merken na ongeveer anderhalf uur, dus zo'n 18km in mijn geval, was dat steeds vaker uitwijken voor een golf. Ook een lekkere verstorende factor is het lusje van het strand af, over de buitensluis van de Rijnmond in Katwijk. Na het keerpunt in Noordwijk werd het strand er niet breder op en op het einde was het kiezen tussen een zompige strook langs de branding of het vlak gewaaide zand hoger op. Beide niet echt lekker lopen en een garantie om regelmatig weg te zakken waardoor je afzet niet echt aankomt. Of beter gezegd: echt niet aankomt.

Factor 2: De wind. Tja, Typisch Nederlands uit west zuid west. Wederom als je voor de fun loopt (ja dat is nog steeds mogelijk) kies je de route zo dat je bijvoorbeeld beschutting hebt op de juiste stukkies of je begint met tegenwind zodat je op de terugweg lekker voor de wind wat tempo kan lopen. Of je maakt er een hardheidstraining van.
Ook hier gooit een georganiseerd event roet in het eten. De wind stond namelijk zo schuin over het strand dat deze tegen was van start naar strand, mee tot een Noordwijk (wat wel lekker liep op het toen nog harde zand) maar  u raadt het al; Stevig tegen dat hele lange eind van Noordwijk naar Scheveningen terug. Dat je dan dat laatste stukje nog een duwtje in de rug krijgt als je van het strand naar het clubhuis loopt is dan een schrale troost. Die op zich nog wel welkom is als je nog wat klimmetjes moet verwerken.

Wat ook wel leuk is met dit mooie heldere winderige weer. Zodra je bij Scheveningen het strand op komt zie je Noordwijk al liggen. Het lijkt zo dichtbij maar dan is het toch echt ~17 kilometer naar het keerpunt. Om daar vervolgens Schevening te kunnen zien en dan te weten dat je weer 17 kilometer voor je kiezen krijgt met steeds minder hard zand en het toch wel als pittig te bestempelen tegenwindje.

Ik kan deze editie niet vergelijken met andere edities maar voor mij was dit toch duidelijk een van de zwaardere marathons die ik heb mogen lopen. Alle andere 'zware' tikten aan door de hitte (inclusief Zeeland) maar niet door deze combinatie van ondergrond en tegenwind. Kijken naar de uitslag krijg ik wel een indruk dat het niet zo zwaar 'hoeft te zijn'. De winnaar van deze editie deed er met een eindtijd van 3:27 bijna 20 minuten langer over dan vorig jaar. Verder waren er 2 lopers die bij Noordwijk zijn uitgestapt en daarnaast nog eens 5 DNF. Ook dit was vorig jaar niet het geval.

de start
Zou dat een verklaring zijn waarom het een klein gezelschap was dat om half vijf aan de start stond? 32 individuele heren, 1 dame en 10 estafette koppels? Aan de organisatie hoeft het niet te liggen? Mijn complimenten voor de organisatie van dit zeer gemoedelijke event. Goede begeleiding onderweg met medewerkers die de route aangeven op dat stukje naar en van het strand waar dit relevant is en dit vergezeld van enthousiaste aanmoedigingen. Ook de verversingposten waren goed uitgerust met water en sportdrank en de gebruikelijke banaan.
Een van de verversingposten.
Ik zeg niet dat ik nog een keer meedoe maar ik zeg zeker niet dat ik nooit meer meeloop. Voor iedereen die wel een uitdaging aan durft te gaan die een gewone 'stadmarathon' overstijgd, die niet bang is om op zichzelf aangewezen te zijn (want in een groepje lopen is er met dit soort aantallen niet bij, laat staan dat er pacers met ballonnetjes en hesje voor jou het tempo aangeven) en mee wil doen voor 'de ervaring' en niet 'voor de toptijd' kan ik deze strandmarathon van harte aanbevelen.

Dat je dan met je inschrijfgeld ook nog een goed doel ondersteund versterkt alleen maar de motivering om dit allercharmanste event extra onder de aandacht te brengen!
en zo ziet 'moe maar voldaan' en ook een beetje
opgelucht eruit na 42.2km en ruim 4 uur.