Gebod 8: Zweet
Lichamelijke fitness bevordert de cognitieve prestaties! Dat is de leuke boodschap van het boekje 'De tien geboden voor het brein' geschreven door René Kahn.
Niet dat de regelmatige loper van deze blog nog redenen nodig heeft om te lopen maar het toch altijd leuk om te lezen dat je favoriete hobby van die leuke bijeffecten heeft.
Als hardloper leven we niet alleen langer, we verdienen ook meer. Wat handig is als je na je pensioen hardlopenschoenen wilt blijven kopen.
Maar als we als loper dan cognitief zo goed zijn dan mag je verwachten dat we ook nieuwsgierig zijn en willen weten waarom we dan slimmer worden van hardlopen.
Wat blijkt nu volgens het boekje? Onderzoek onder muizen heeft aangetoond dat bij muizen met een verhoogde activiteit de celgroei van nieuwe cellen in de hersenen stimuleert. Waar het gebruik van alcohol dit juist afremt en vandaar gebod zeven: drink niet. Dat wil zeggen geen alcoholhoudende dranken. Want slimme lopers weten dat je, zeker bij inspanning, wel degelijk vocht moet innemen om je fysieke prestaties op peil te houden.
Niet alleen is hardlopen dus goed voor de cognitieve vaardigheden. Het helpt ook nog de veroudering van je hersenen tegen te gaan (dat wil zeggen bij muizen). En om opnieuw de nieuwsgierigheid te bevredigen komt hier hoe dat dan weer werkt: De veroudering van de hersenen gaat het snelst in de hippocampus. Dat is niet alleen het deel van de hersenen waarin we nieuwe informatie opslaan wat verklaart waarom op latere leeftijd leren lastiger wordt. Het is precies ook de plek van de hersenen waar die nieuwe cellen van hierboven worden aangemaakt.
OK, das leuk bij muizen maar om ons daar nu mee te vergelijken? Gelukkig is er volgens meneer Kahn ook onderzoek bij mensen. In Amerika is een groep van 120 proefpersonen van 65 jaar door het lot in twee groepen verdeel. Groep 1 moest een jaar lang drie keer per week 40 minuten wandelen. De andere helft werd actief gehouden met yoga en strekoefeningen en dergelijke. Activiteiten die geen positief effect hebben op de conditie. Na een jaar bleek niet alleen dat bij de wandelende groep de conditie was toegenomen zoals je mocht verwachten. de hippocampus was met 2% gegroeid! Bij de controle groep was de hippocampus met 1,5% gekrompen zoals je normaal gesproken kan verwachten bij mensen van die leeftijd.
Zo zie je maar dat de uitspraak Anima Sana In Corpore Sano, wat staat voor een gezonde geest in een gezond lichaam helemaal klopt. Is dan toch wel een slimme zet om je sportmerk de afkorting van deze uitspraak, 'ASICS', mee te geven.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten