dinsdag 2 februari 2010

Darwin en hardlopen?

Nee, de titel heeft niets te maken met het Darwinjaar maar alles met uitkomsten van een wetenschappelijk onderzoek in Amerika. Lees maar even verder.

Begin januari plaatste ik een tekst (en filmpje) over voorvoet en hiellanding. Ook daarin de verwijzing naar wetenschappelijk onderzoek over de impact van hiellanding op de belasting van het lichaam. Dit naar aanleiding van gepubliceerd wetenschappelijk onderzoek.
Nu kwam ik op BBC news een artikel tegen over ander wetenschappelijk onderzoek met ten eerste dezelfe conclusie. Maar, en dat is een nieuw leuk weetje, ze spreken ook het vermoeden uit dat de moderne schoenen onze loopstijl veranderen. Een vorm van evolutie dus en vandaar de titel.

Voorvoetlanding
Het onderzoek is gedaan met behulp van een high speed camera. Ik kan helaas niet het filmpje hier embedden dus je zal even moeten doorklikken naar de site van de BBC. In de opname is goed te zien welke impact een hiellanding heeft op het been, het effect van de demping van de schoen en tot slot natuurlijk het effect van een voorvoetlanding.

Hamerklap
De klap van een hiellanding wordt vergeleken met die van een hamerdreun met drie keer het gewicht van de loper! Dit wordt gelukkig dus gedempt door die mooie nieuwe schoenen.

Efficientie
Behalve dat een voorvoetlanding zorgt voor een betere schokabsorptie, lijkt het er ook op dat energie opgeslagen in enkel en voetboog beter benut wordt. Een efficientere loopstijl dus. Er bestaat echter wel degelijk een risico. De belasting van kuitspier en achillespees is hoger dus een te abrupte omschakeling naar een nieuwe loopstijl kan blessures op die punten juist in de hand werken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten