zondag 14 februari 2010

Knagende vraag: Natte Zuurstof

In Intermediair wordt de vraag gesteld waarom lopers blij zijn met regen en volgens hun zeggen dan beter presteren. Algemene teneur is dat er dan meer zuurstof in delucht zit omdat, gmeiddeld genomen, de temperatuur dan ook lager ligt.
Andere verklarende factor is natuurlijk de koelende werking van het regenwater.

In de categorie onzinnige reacties valt onderstaande:

Regen is water. Water is H2O. De O is zuurstof. Dus als er veel regen is, en dus veel water, dan is er automatisch ook veel zuurstof in de lucht.
Je zou het aantal regendruppels moeten tellen om uit te rekenen hoeveel extra zuurstof er in de lucht is.
Sommige mensen hebben op school echt niet goed opgelet.

Zal ik nu nog mijn wijsheid proberen te etaleren?
1) lagere temperatuur leidt, bij dezelfde luchtdruk, tot meer moleculen in bijvoorbeeld 1 liter lucht, dus ook meer zuurstof en inderdaad een iets hogere dichtheid. Hierdoor krijg je per ademhaling wel degelijk meer zuurstof binnen dan normaal. De dichtheid neemt wel toe dus ook de weerstand (dat is onderstaand rekensommetje met weerstandcoefficient keer dichtheid keer kwardaat van de snelheid (u) en oppervlakte (A)).

Ergo je krijgt meer zuurstof per admehaling binnen maar hebt ook iets meer weerstand. Het netto effect ga (en kan) ik niet uitrekenen.
Dan kan je denken: Hoe lager de temperatuur hoe harder ik kan lopen. Dat klopt totdat je weer energie moet gaan spenderen aan het voorverwarmen van de lucht om te voorkomen dat de lucht te koud wordt om lekker te kunnen verwerken in de longen. Ook is bij echte kou de lucht vaak droger waardoor je veel vocht kwijt raakt via je ademhaling.
2) Het koelende effect: Als inderdaad je huid afkoelt door de regen hoeft je bloedsomloop alleen het warme bloed langs de oppervlakte te leiden. Je hoeft niet ook nog eens zweet te produceren om af te koelen. Dat kost ten eerste dus minder energie (die je weer kan gebruiken voor het lopen) en ten tweede verlies je minder vocht en mineralen wat ook weer gunstig is voor de prestaties.

Toch, als het niet op de prestatie gaat loop ik liever op een zonnnige lentedag in een hempie en short dan op een koude regendag. Ik ben dan toch een mooiweerloper.
Bovendien loopt het zo lastig met zo'n paraplu al denken anderen daar blijkbaar anders over:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten