zaterdag 26 juli 2008

Start met een knal


Het is bijna niet te geloven maar in Beijing wordt bij de start van atheletiek looponderdelen gebruik gemaakt van een gewoon startpistool. Zo'n ding dat een harde knal produceert in plaats van een elektrisch pistool dat een signaaltje geeft naar luidsprekertje achter de verschillende lopers. Aldus een artikeltje op de site van New Scientist.

Iedereen weet natuurlijk dat het gebruik van electronica erop gericht is om te voorkomen dat mensen vlak bij het pistool (de binnenbaan dus) het schot eerder horen. Volgens het artikel kan dit vooral bij de 4 x 100m estafette meer dan een tiende seconde verschil maken.

Behalve het geluid tijd nodig heeft om de buitenbaan te bereiken zijn er nog twee andere effecten die meespelen:
1) verkrampen van de achterliggende loper: de 'slechte start' zorgt ervoor dat de loper niet meer ontspannen loopt en gaat forceren. Dit is nooit het beste recept voor een topprestatie
2) schrikreactie van de loper dicht bij het pistool: De loper die de kan het hardste hoort schrikt en komt daardoor sneller uit de blokken om over mogelijke effecten van de adrenaline nog maar te zwijgen (al is het waarschijnlijk niet zo erg als bij de kinderen op de foto).

Dit blijkt uit wetenschappelijk onderzoek door ene Jesus Dapena. Als je trouwens even doorklikt naar zijn onderzoeks onderwerpen dan kom je ook tegen dat hij een model heeft ontwikkeld waarmee je 100meter tijden kan 'objectieveren' door het effect van luchtdruk (hoge gelegen baan versus een baan op zeeniveau) en wind kan corrigeren. Ook houd hij zich bezig met de biomechanica van andere ateletiek onderdelen. Als techneut die in zijn studie met regelmaat dingen zat te modelleren achter de pc is dit best aardig om door te kijken...

101 of niet?

Weet je nog dat ik schreef over een deelnemer van 101 jaar oud aan de maraton van London?
Nu is er discussie over zijn leeftijd. Zijn paspoort zegt 101 zijn NHS kaart 94 (al heeft hij daar een plausibele verklaring voor). The Guinness Book of Records wil hem om die reden niet opnemen als oudste marathon deelnemer.
Ik neem hoe dan ook het spreekwoordelijke petje af ook al heeft de beste man bijna 10 uur nodig om te finishen (laten we eerlijk wezen...bij de vierdaagse zijn ze sneller!)
Voor het hele verhaal (inclusief de constatering dat de man al zijn hele leven rookt) even doorklikken naar the Guardian.
Buster Martin

maandag 14 juli 2008

Olympische helden

De stie van Studio Sport zijn ze uiteraard al bezig metOlympischeSpelen. Daarbij ook filmpjes van wat zij noemen Olympische Helden. Voor 'ons hardlopers zijn deze twee filmpjes interessant.
Haile Gebreselassi over zijn inspiratiebron Miruts Yifter met mooie beelden van zijn gouden 10.000 meters in Atlanta en Sydney en een mooie uitspraak over London 2012:

En zijn grote voorganger Abebe Bikila, tweevoudig winnaar van de Olympische marathon (Rome, 1960 en Tokyo 1964). In Rome liep hij op blote voeten!

Als het tweede filmpje niet werkt...probeer het rechtstreeks op de NOS-site maar daar werkt het ook niet lekker....

Hier nog een filmpje van Yifter in Moskou:

'Race against time' voor Paula Radcliffe


Paula Radcliffe heeft de hoop op deelname aan de Olympische Marathon nog steeds niet opgegeven volgens een persbericht dat zojuist is uitgegeven.
Meer inzichti nde loopster? Lees dit interview van de Guardian van ongeveer anderhalve maand geleden.

zaterdag 12 juli 2008

Simon Vroemen toch niet naar de OS?

Nadat Simon Vroemen zich eerder dit jaar onverwacht plaatste voor de Olympische Spelen op het onderdeel Steeple Chase is zijn deelname nu twijfelachtig door een positieve uitslag van een dopingstest. Meer weten...zie het korte interviewtje:

vrijdag 11 juli 2008

Hardlopers lopen in de gaten bij buizerds


Ik heb al eens eerder stil gestaan bij de risico's van het lopen in de vrije natuur. Voor je het weet wordt je op de korrel genomen door jagers of wordt je belaagd door dieren. De bekenste 'vriend' van hardlopers is natuurlijk de hond. Ikzelf ben in Polen een keer gebeten door een hond. Gelukkig is zijn beet afgegleden op mijn gladde runners tight waardoor zijn tanden niet door de stof heen kwamen (wat in Polen extra belangrijk is want daar komt nog hondsdolheid voor!)

In de Tubantia een artikel over een buizerd die het voorzien heeft op hardlopers. Gelukkig wordt het niet onnodig opgeblazen. Waarschijnlijk heeft ze een nest wat ze probeert te beschermen tegen de snelbewegend vreemde veel kleurige hardlopers. Even omlopen de komende weken op het landgoed Het Hoge Boekel.

donderdag 10 juli 2008

Sensortechnologie in de sport



In het blad 'de Ingenieur' veel artikelen die iets met de Olympische spelen te maken inclusief een artikel over de rol van sensortechnologie. Iedere amatuerloper kent wle de hartslagmeter eventueel met afstandsmeter of GPS maar dit is speelgoed met de technologie die het artikel beschrijft.
Het lopen komt sumier aanbod naast andere sporten zoals zwemmen, voetbal. Een voorbeeld van de inzet van dergelijke techniek bij voetbal was trouwens ook te zien bij het EK voetbal kijk maar op de site van de Castrolindex van een van de sponsors.

Terug naar het artikel waarin een sensor wordt beschreven die de afwikkeling van de voet meet tijdens een normale loop met normale schoenen (zie plaatje van tekst en foto).

zondag 6 juli 2008

De kunst van het lopen


In het Londonse museum Tate Britain loopt iedere 30 seconden een sprinter door de gallerijen. Dit is een kunstproject van de kunstenaar Martin Creed die al eerder een controversieel kunstwerk in Tate ten toonstelde: Lichten die uit en aan gingen.
Dit nieuwe kunstwerk, "Work No. 850" genaamd, wordt getoond in de 86meter lange neoclassical beelden gallerij van Tate Britain. Dat is een aardige hoeveelheid interval training die daar gaat plaatsvinden tot en met 16 november!
Stilte, bewegingloos symboliseert de dood volgens de kunstenaar dus het tegenovergestelde, hardlopen of zelfs sprinten, symboliseert het leven. Nietsn ieuws voor de lopers onderons;-)


Creed in de engelse krant de Mirror: "Running is the opposite of being still. If you think about death as being completely still and movement as a sign of life, then the fastest movement possible is the biggest sign of life. So then running fast is like the exact opposite of death: it's an example of aliveness."
En in de Telegraph Creed verlkaart hoe hij op het idee kwam: "In Palermo we went to see the catacombs of the Capuchin monks. We were very late and only had five minutes to see it all before closing time. To do it we had to run. I remember running at top speed with my friends through the catacombs looking desperately left and right at all of the dead people hanging on the walls in their best clothes, trying our best to see it all... it was a good way to see it. It was that kind of delirious running which makes you laugh uncontrollably when you're doing it. I think it's good to see museums at high speed. It leaves time for other things."
De directeur van het museum, Stephen Deuchar noemt het werk "compelling, simple and lyrical" en "It upsets any preconceived ideas of how to move appropriately through an art space," On its Web site, Tate Britain warns visitors: "For reasons of safety, we ask the public not to run or obstruct the runner."
Wil je nog meer weten kijk dan naar deze video van een interview met de kunstenaar en clpijes van de hardlopers in het museum...Lijkt me cool om daar ook een keer een paar baantjes te mogen trekken....:

donderdag 3 juli 2008

Goede doelen: kleine moeite groot plezier


Vandaag even een post die niets met hardlopen te maken heeft. Ik heb, omdat ik toch een kleine aanpassing moest doen aan de layout, in het menu een item toegevoegd over Polska Akcja Humanitarna. Ik draag deze organisatie namelijk een warm hart toe. Ik ken ze al sinds ik 15 jaar geleden voor het eerst in Polen kwam en ze vooral actief waren in een vrij arm gebied waar ik toen doorheen reisde. Inmiddels zijn ze in Polen erg bekend en opereren zo ook in internationale crisis gebieden waar kinderen in de verdukking zitten (zoals nu bijvoorbeeld in Birma).

Iedereen kan deze organisatie heel simpel steunen via hun site Pajacyk. Door daar op de groene knop te drukken ontvangt PAH van hun sponsor iedere keer een kleine bijdrage. Jammer genoeg mag je maar 1 keer per dag klikken.

TIP: je kan natuurlijk deze site instellen als je homepage zodat je iedere keer bi j het openen van je browser er aan denkt om even te klikken.
NOG BETERE TIP: Ik kan me voorstellen dat je graag vasthoudt aan je standaard homepage. Dan kan je gebruik maken van een scheduled task. Via je control panel > scheduled tasks (configuratie scherm > geplande taken in NL versie van windows) kan je deze instellen. De wizards helpt je bij het aanmaken van een taak. Via deze taak kan je bijvoorbeeld op een vast tijdstip of bij het starten van je computer je browser automatisch laten starten. De wizard helpt je een heel eind op weg. Het enige dat je handmatig moet doen is het volgende...Als je een taak hebt aangemaakt en je opent deze zal je deze tekst zien in het run (uitvoeren) veld: "C:\PROGRA~1\INTERN~1\iexplore.exe". (of iets vergelijkbaars als jouw browser ergens anders is geinstalleerd of als je een andere browser gebruikt).
Typ hierachter een spatie en de link naar de site zodat er staat: "C:\PROGRA~1\INTERN~1\iexplore.exe http://www.pajacyk.pl/" (zie voorbeeld hieronder). Anders opent de browser gewoon op je vaste homepage.
Ik laat iedere dag om 12:00 uur deze task uitvoeren. Zo heb ik met name op mijn werk als ik achter mijn laptopje zit een nuttig en toepasselijke reminder.



Wil je testen of je de juiste string gebruikt? Dat kan, ga naar start > run (uitvoeren in NL) en kopier deze string in het tekstveld (zoals in het plaatje hieronder) en klik op 'OK' dan opent als het goed is jouw browser op de juiste pagina.

Succes en fijn dat je mee wilt helpen. Het kost jou immers niets behalve een klikje per dag...