Start met een knal
Het is bijna niet te geloven maar in Beijing wordt bij de start van atheletiek looponderdelen gebruik gemaakt van een gewoon startpistool. Zo'n ding dat een harde knal produceert in plaats van een elektrisch pistool dat een signaaltje geeft naar luidsprekertje achter de verschillende lopers. Aldus een artikeltje op de site van New Scientist.
Iedereen weet natuurlijk dat het gebruik van electronica erop gericht is om te voorkomen dat mensen vlak bij het pistool (de binnenbaan dus) het schot eerder horen. Volgens het artikel kan dit vooral bij de 4 x 100m estafette meer dan een tiende seconde verschil maken.
Behalve het geluid tijd nodig heeft om de buitenbaan te bereiken zijn er nog twee andere effecten die meespelen:
1) verkrampen van de achterliggende loper: de 'slechte start' zorgt ervoor dat de loper niet meer ontspannen loopt en gaat forceren. Dit is nooit het beste recept voor een topprestatie
2) schrikreactie van de loper dicht bij het pistool: De loper die de kan het hardste hoort schrikt en komt daardoor sneller uit de blokken om over mogelijke effecten van de adrenaline nog maar te zwijgen (al is het waarschijnlijk niet zo erg als bij de kinderen op de foto).
Dit blijkt uit wetenschappelijk onderzoek door ene Jesus Dapena. Als je trouwens even doorklikt naar zijn onderzoeks onderwerpen dan kom je ook tegen dat hij een model heeft ontwikkeld waarmee je 100meter tijden kan 'objectieveren' door het effect van luchtdruk (hoge gelegen baan versus een baan op zeeniveau) en wind kan corrigeren. Ook houd hij zich bezig met de biomechanica van andere ateletiek onderdelen. Als techneut die in zijn studie met regelmaat dingen zat te modelleren achter de pc is dit best aardig om door te kijken...