vrijdag 2 maart 2012

Verleg je grenzen: train samen

Is er een andere reden dan gezelligheid om samen te gaan trainen. Op basis van wetenschappelijk onderzoek zou je dat wel kunnen vermoeden.

Ikzelf train meestal alleen. Niet zozeer omdat ik dat wil maar omdat dit zo uitkomt. Wat mij opvalt is dat die keren dat ik toch met iemand afspreek het altijd makkelijker lijkt te gaan. Ik dacht altijd dit te maken had met de afleiding die het biedt als je samen loopt. Je kletst een beetje. Of anders dat het te maken heeft met 'profileringsdrang', het compitatieve. Maar waarom zou het dan ook werken voor minder competatief ingestelde lopers? Nu blijkt dat dit gewoon biologie is. Dit vraagt misschien om een toelichting.

Bij het sporten komen endorfinen vrij. Dit lichaamseigen hormoon geeft je dat 'vreugde' gevoel a.k.a. runners high. Net als morfine helpt het ook om pijn te onderdrukken en dat is ook precies waarom moeder natuur ons met dat stofje heeft uitgerust en ook waarom het vrij komt bij inspanningen.

Uit onderzoek van de Universiteit van Oxford (toch niet de minste) blijkt dat sporters die een individuele training erop hadden zitten minder goed tegen pijn kunnen dan sporters die een groepstraining hadden gehad. Een indicatie dat de groepssporters een hoger endorfine niveau hadden (Bron: BBC News 2009 en site Oxford University).

Behalve het positieve effect op sportprestatie is het vermoeden van dit effect ook verantwoordelijk is voor gemeenschappelijke activiteiten zoals bijvoorbeeld religiueze bijeenkomsten of het samen maken van muziek

-x-

Misschien dat ik een beetje doordraaf maar ik koppel het ook aan 'het gezamenlijke jagen om dieren uit te kunnen putten'. Dit zal ik toelichten. In het boek "Born to Run" waarover in laatst schreef (van Christopher McDougall met de NL titel "Geboren Renner") wordt beschreven dat we evolutionair ons tot hardlopers hebben ontwikkeld om op die manier wild te kunnen uitputten in de jacht. daar zijn we in staat om veel groter en vooral ook veel snellere dieren toch te verschalken. Simpel met ons duurvermogen. Dit lukt alleen als we in een groep samenwerken. En wanneer wil je samenwerken? Precies: Als het leuk is (endorfinen) en je een leuk resultaat te wachten staat (eten).

Ook al loop je nu dus niet meer samen om een antiloop uit te putten (of is het anti loop;p ), dit evolutionair in gesleten gedrag, heeft nog steeds zijn effect en daarom lopen we dus graag samen. Misschien moet de boektitel dan ook wel zijn Born to Run Together.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten