dinsdag 30 september 2008

Hardloop rokjes

Vorig jaar was ik er blijkbaar vroeg bij het met signaleren van hardlooprokjes. Volgens deze blog op run to dream worden ze nu blijkbaar echt populair maar niet bij Martine zelf.
Ook de makers van dit filmpje laten, met humor dat moet gezegd, duidelijk merken wat ze van de nieuwe loopkleding vinden:

Gebrselassie in Nederland

Studio Sport besteed toch wat aandacht aan Hailes unieke prestatie. Tijdens een feestje in Nijmegen waarbij ook Kamiel Maase aanwezig is, is hij de gast van de dag!

Mocht de video niet goed werken: Hier kan je hem zelf openen vanaf de NOS site

maandag 29 september 2008

Nieuw wereldrecord op de marathon



Ik kan achteraf natuurlijk zeggen dat ik niet verbaasd ben maar dat doe ik niet. Dan had ik zaterdag een voorspelling moeten doen over de eindtijd van Haile in Berlijn. Ik had namelijk wel verwacht dat hij, als je ziet hoe hij met zijn sport bezig is, in Berlijn weer een toptijd zou neerzetten. Natuurlijk moet dan wel alles meezitten inclusief het niet te beinvloeden weer maar ook dat werkte gisteren mee.


Dus maranthonlopers onder ons: De nieuwe tijd om je tanden op stuk te bijten is:


2:03:58!



O ja: Nog even kritiek spuien op Studio Sport. Op de site zijn allerlei nietszeggende interviews terug te vinden van reacties van voetballers op een gisteren gespeelde wedstijd maar GEEN ÉÉN stukkie matriaal over deze wereldprestatie. We moeten het doen met een audio interview met Jos Hermes.

Op Losse Veter kan je trouwens nog de opbouw van zijn vorige record race en die van Paul Tergat terug zien. Zie hieronder Hailes race uit 2007:

vrijdag 26 september 2008

Nieuwe Seizoensafsluiting: De Meijendelloop

Normaal gesproken is de Zevenheuvelenloop mijn afsluiting van het hardloopjaar voordat ik wat inzak qua trainingsintensiteit in de winter. Dit jaar ligt mijn seizoensafsluiting een weekje later. Ik heb me ingeschreven voor een nieuw evenement: De Meijendelloop.

Met maximaal 75 deelnemers loop je door een het mooie duingebied ten noorden van Den Haag. Start in de vroege ochtend van zaterdag 29 november en een totale lengte van 25km!

Ik ben bang dat het best een zwaar ochtendje kan worden. Ten eerste is het parcours voor een 25km loop niet het meest makkelijk, ten tweede ben ik niet echt een ochtendmens (looptechnisch gesproken en anders eigenlijk ook niet), ten derde is het een klein weekje na de 15 kilometer in Nijmegen waar ik eigenlijk ook altijd tot het gaatje probeer te gaan om mijn PR op de 15 aan te scherpen. Dat neemt niet weg dat ik erg veel zin heb in die vroege wandeling door de duinen!

maandag 22 september 2008

Sponsoring voor Unicef



Drie jaar geleden liep ik mijn eerste marathon. Ik werd toen gesponsord door collega's en haalde genoeg geld op om ten minste 10 kinderen naar school te helpen. Nu ik net vader ben geworden en aan de vooravond sta van mijn zevende marathon wil ik me weer een keer laten sponsoren. Helpt u mij om geld op te halen voor de kinderen in Ethiopie?

Het is heel makkelijk:
Ga naar de site van GeefSamen.
Je kan betalen via Ideal, CreditCard of Paypal!

zondag 21 september 2008

Voorvoetlanding

Naar aanleiding van mijn post van 20 september over het filmpje met de tip over voorvoetlanding staan we er vandaag nog wat meer bij stil. Op de site van het schoenenmerk Newton een aardig animatie (even scrollen) die illustreert dat een hiellanding meer stress en belasting zou opleveren voor onderbeen en knie. Van hetzelfde schoenen merk is op YouTube een filmpje te vinden met de achterliggende filosofie:

Martine van Run to Dream een enthousiaste productreview over deze, in Nederland nog niet verkrijgbare, schoen.
ik heb nog even verder gesnuffeld en hier is een slomotion opname van Haille (ik denk in Berlijn vorig jaar. Als je goed kijkt kan je zien dat hij links duidelijk landt op de buiten kant van zijn voorvoet. De rechtervoet lijkt wat vlakker neer te komen. Tis lastig te zien omdat de beelden wat korrelig zijn.

Hoe dan ook: Misschien toch maar eens proberen deze looptechniek eigen te maken. Al kan je je afvragen of dat nog zin heeft nadat het er al zo'n 14 jaar is ingesleten (ik loop sinds 1994). Al kan ik me wel herinneren dat ik met de aanloop voor paardsprong of trampoline springen (heb ook nog lang geturnd) op blote voeten inderdaad voorvoet loop. Maar dat is sowieso een explosieve sprint en ook als ik nu sprint met schoenen aan ga ik naar de voorvoet toe. Bij mijn volgende techniek training maar eens opletten.

Jan Pronk rent voor vrede

Misschien heb je het gezien in De Wereld Draait Door op vrijdag maar Jan Pronk (één van de vele bekende Nederlanders die hardloopt) figureert, al hardlopend, in een leuke commercial voor de nacht van de vrede.

zaterdag 20 september 2008

Hoe moet je hardlopen: les 1

YouTube is, zoals de meeste websurfers wel weten, een aardige bron voor hele diverse filmpjes. Een beetje rondsnuffelen en je komt ook plenty off filmpjes tegen die over hardlopen gaan. Onderstaande filmpje vond ik best aardig omdat het een heel behoorlijk overzicht geeft van de looptechniek.

Een paar kanttekeningen:

  • Misschien dat de dame in lichtblauwe top aan het begin van de film een betere Sport BH aan had kunnen doen. Ook dat lijkt me een zinnige tip. Zeker als de voice over het op dat moment heeft over het feit dat een onjuist houding kan leiden tot blessures.

  • Bij de uitleg over de houding van het bovenlichaam wordt in de voice-over wel melding gemaakt dat het lichaam licht voorover helt....de loper op het filmpjes is kaarsrecht (en lijkt zelfs zijn schouders iets op te trekken maar ik geef hem het voordeel van de twijfel).

  • Af en toe komt er een soort van muppet onderin beeld die, mocht je kunnen liplezen, in het Duits iets toelicht....blijkbaar was het van oorsprong een Duitsfillempie voordat de Engelse stem eroverheen werd gelegd.

  • Men slaagt erin om een hele grote, wijd openstaand deur in te trappen met de opmerking "Your legts are the most important part of your body for running". Geen Commentaar verder..

  • De tekst "meeste lopers zijn voorvoet lopers" is niet helemaal fout maar laten we wel wezen...de meeste lopers passen die techniek alleen toe in volle sprint. Kijk maar eens bij een loopevenment of gewoon langs de weg als je recreatieve lopers langs ziet buffelen...Ik heb het nooit geturft maar ik denk dat 9 vd 10 lopers dan een hiellander is. Zou ik eens bij de loopwinkel aan de verkoper moeten vragen.

  • Afijn al deze opmerkingen ten spijt is het gewoon best een aardig fillempie:

    donderdag 18 september 2008

    Leuke commercial

    Op een andere blog kwam ik deze Adidas Commercial tegen. FF geluid aanzetten voor het swingende muziekje dat erbij hoort:

    dinsdag 16 september 2008

    Vier non argumenten tegen hardlopen

    Onder de titel Waarom je geen mooi lijf krijgt van hardlopen staan op fitness.blog.nl vier argumenten waarom je neit zou moeten hardlopen. Overigens gekopieerd van een of andere engelstalige site. Deze argumenten getuigen een een totaal gebrek aan kennis...
    1) het herhalende landen tijdens het lopen zou ongezond zijn en daardoor zouden veel lopers klachten hebben aan hun landingsgestel....Hmmmm, sure als je de training niet goed opbouwt e.d. Tuurlijk kan je blessures krijgen maar ik denk dat het percentage lopers met blessures een stuk lager ligt dan bij andere sporten. Zeker als je in afwisselend terrein buiten loopt en niet monotoon op een loopband.
    2) Marathonlopers zouden geen goed lichaam hebben. Tja de toppers zijn inderdaad niet het toonbeeld van stevig gebouwd maar dat is wel een heel klein percentage van de lopers. Smaken verschillen trouwens want de gorillas in de sportschool laat staan de ongezond vetloze (dank zijn ongezonde goedjes zodat ieder spiervezeltje goed ziet) bodybuilders op wedstrijden zijn duidelijk niet mijn 'cup of tea'. Verder zie ik toch regelmatig mensen met buikjes of zadeltassen aan het fitnessen want als je een vetlaag hebt, helpt het opbouwen spieren daaronder niet echt om je figuur te verbeteren. Pas bij duur inspanning (en lopen is dan by far het meest efficient) pak je die vetreserves echt aan.
    O ja, niet vergeten dat je bij een marathon inteert op je kostbare spierweefsel....Ja en, dat hebben we genoeg, je loopt een beperkt aantal marathons op jaarbasis en je herstelt echt wel weer maar ja als je alleen maar gewichten iedere keer optilt en weer neerlegt in een benouwde sportschool dan wil je de moeizaam opgebouwde spiertjes niet kwijt. Terwijl de gemiddelde marathonloper na een paar dagen al weer langs 's Heren wegen snelt genietend van het mooie weer, de frisse buitenlucht, de zon, wind of regen op het koppie etc.
    3) Een loper zou niet hoog kunnen springen door gebrek aan kracht en explosiviteit. Ze hebben duidelijk nog nooit een interval training of een stevige heuveltraining meegemaakt. De gemiddelde loper laat iedere fitnesser achter zich.
    4) Cardiovasculair zou het ook niet gezond zijn. Je zou ook interen op de hartspier (zie punt 2). Tja we kennen allemaal de onderzoek die aantonen dat lopers langer en gezonder leven.....(zie hier voor borstkanker en lopen, lopen op leeftijd etc..)

    Ach waarom storen we ons hier nog aan. Laten we maar denken: Zij weten niet beter en misschien maar goed ook anders wordt het zo druk op de paden in duin en bosch...

    zondag 14 september 2008

    Routesplotten deel 3

    Na een aantal eerdere posts over routeplotters voor lopers en routeplanners voor fietsers (ook handig voor lopers) hier een nieuwe post omdat mijn oog is gevallen op nog een site met routes: RouteYou.
    Hoewel op dit moment een groot deel van de routes, fietsroutes zijn. Zijn er ook meer dan voldoende wandelroutes die als inspiratie kunnen dienen zoals bijvoorbeeld deze voor een lange duurloop in voorbereiding op de marathon....

    maandag 8 september 2008

    Herstel door te eten


    Meestal als ik thuis kom na een training is het eerste waar ik aan denk: drinken en pas later op de dag krijg ik trek. Wat vervelend is op die momenten dat je aan het eind van de middag loopt, wat bij mij vaak het geval is, omdat je niet ongezellig wil zijn en toch graag met de rest van het huishouden 'aanschuift'.
    Afijn naast de sociale component heb ik nu ook een inhoudelijke reden om direct aan het eten te gaan.
    Onder de kop Swallow This een artikel in de NY Times met onderzoeksresultaten die aangeven hoe voeding kan bijdragen aan het herstel van de spieren na het leveren van een inspanning.

    Of je nu last hebt van Delayed-onset muscle soreness (ook wel spierpijn genoemd) na de training of dat je zo getraind bent dat dit niet meer voorkomt? Nog steeds hebben de spieren herstel nodig. Na een goed uur sporten is bijvoorbeeld de energievoorraad die in de spieren was opgeslagen zo goed als uitgeput.

    Natuurlijk gaan we het bij dit onderwerp hebben over koolhydraten. Echter de illusie van koolhydraten stapelen wordt hiet toch behoorlijk onderuit gehaald. Om koolhydraten om te zetten naar glucose van glucose naar glycogeen is insuline nodig. Het blijkt dat juist in de 30-45 minuten na een training de piek in je insuline dusdanigd is dat je beter in staat bent om dit proces optimaal te benutten. Kortom: koolhydraten opslaan in je lichaam vooral kort na de training!

    Voor de fans van een lappie vlees naast de pasta: Proteine heeft ook een belangrijke rol hierin zoals uit onderzoek van onze eigen Uni van Maastricht mag blijken. Door gelijktijdig koolhydraten en proteine in te nemen zijn de spieren in staat extra glycogeen op te slaan in de voor een volgende training.

    Het adives is dan ook om direct na afloop van de training een hersteldrankje klaar te hebben staan die koolhydraten en proteine combineert zoals bijvoorbeeld chocolademelk, een smoothie of yoghurtdrink. Daarna is het goed om binnen 2 uur een fatsoenlijke maaltijd te eten. Goed om te weten....de verhoogde insuline niveaus kunnen vier tot zes standhouden als je blijft eten. Ik zie het al voor me...de lopers die hard trainen om op gewicht te blijven en vervolgens de rest van de dag liggen te schransen. Eerlijkheid halve is dit bij mij van tijd tot tijd wel het geval. Het lijkt er soms op dat ik na een beetje training een lintworm huisvest want ik kan blijven eten!

    Naast dat proteine je helpt bij het oplsaan van glycogeen in de spieren. Zoals veel sporters weten is een effect van het trainen dat je de spieren hele kleine beschadigingen toebrengt die de sp[ier goed kan herstellen. Sterker nog...bij het herstel worden de spieren zelf sterker zodat ze klaar zijn voor een volgende belasting van hetzelfde niveau. Dat is ook de reden waarom je geen progressie maakt als je altijd hetzelfde traint. Je (over)belast je spieren niet meer waardoor ze geen stimulans hebben om zich sterker te maken. Uiteraard moet dit als met mate en moet je pas gaan trainen als het herstel volledig is omdat je anders schade kan aanrichten die de spier niet meer kan herstellen. Dat is ook een reden waarom je na een intervaltraining (het soortraining waarmee je spier op deze manier belast) de volgende dag een hersteltraining doet in de vorm van een rustige duurloop.
    Afijn, bij deze reparaties die de spieren sterker maken spelen proteine dus ook een belangrijke rol evenals aminozuren.

    Andere methodieken die herstel bevorderend zouden zijn, zijn massages (meer het gevoel dan dat het daadwerkelijk voordeel oplevert) en het gebruik van Ibuprofen. Van deze laatste is niet alleen de werking niet aangetoond, er zijn ook nog eens bijeffecten die niet echt gunstig zijn. Ook het effect van behandelingen met koude of warmte compressen (douches of welke vorm dan ook) is volgens het artikel niet aantoonbaar.

    Dan toch maar terugvallen op een bordje pasta met een lapje vlees en wat aminozuren.

    Het hele schema wanneer je wat het beste kan doen is vervat in een meer interactief diagram op de site van de New York TImes.

    Gewichtstoename Nike schoen

    Hoezo schoenen worden lichter en lichter?
    Deze schoen van Nike zorgt juist voor meer gewicht...op de heupen van de loper:


    Misschien moet je maar gelijk door klikken naar Weight Watchers als deze schoen je aanspreekt.