zaterdag 27 februari 2010
vrijdag 26 februari 2010
Hardlopend de collegebanken in
Wat gebeurt er als de toegang tot de universiteit lastig is en geeft extra toelatingskansen aan succesvolle sporters? Valsspelen! Lees maar dit artikeltje op BCC sport.
Studenten in China kunnen met goede sportresultaten extra punten verdienen voor hun toelatingsexamen voor de universiteit. In dit geval een eindtijd van onder de 2:34 op de marathon. Tijdens de internationale marathon van Xiamen zijn 30 deelnemers gediskwalificeerd wegens:
Tja dat krijg je als je meer belang hecht aan een race anders dan het sportieve compitatieve onderlinge element of de strijd met jezelf, de afstand en de tijd.
Gepost door Hans op 22:07 0 reacties
donderdag 25 februari 2010
Docu van CNN over Haile Gebrselassi
Op YouTube kwam ik in drieen geknipt een leuke documentaire tegen van CNN over Haile Gebrselassi in zijn aanloop naar Berlijn toe. Je kan ze in een keer bekijken als een playlist. Als je wilt weten waarom Haile bijvoorbeeld met zijn linkerarm zo gehoekt langs zijn lichaam loopt? Dan is in deze documentaire het antwoord te vinden (in deel 2).
Bekijk de hele serie hieronder:
Gepost door Hans op 20:06 0 reacties
Labels: video
woensdag 24 februari 2010
D-tag voor tijdsregistratie bij CPC-loop
Dit jaar heb je niks aan je eigen Championchip bij de CPC loop omdat ze dit jaar voor het eerst gebruik maken van een ander systeem; D-Tag geheten. Eigenlijk een soort van bagagelabel zoals aan je koffer gaat op het vliegveld met daarin een registratiechip (zie afbeelding). In deze PDF kan je verder lezen hoe je hem aan je veters moet bevestigen. Ziet er nogal omvangrijk uit vergeleken met een Championchippie aan je veters. Ben benieuwd.
Gepost door Hans op 21:43 1 reacties
Labels: technologie
Video over de Zandloper
Vorige week schreef ik al kort over het nieuwe boek van Abdelkader Benali 'de Zandloper'. Op NRC tv een leuke review over het boek die je hieronder kan bekijken:
Wil je meer weten over deze schrijver dan kan je ook nog een interview terugluisteren (klik hier voor de mp3) of een werkkamerinterview.
Gepost door Hans op 20:36 0 reacties
dinsdag 23 februari 2010
Nog een keer: Altijd Verder
Met het zoeken van de vorige video over Dolf Jansen kwam ik ook deze tegen. Het is grappig om te zien dat een stukje stand up gespeeld tijdens een try out op 1 mei een vast onderdeel van de show wordt dat het stukkie over Koninginnedag en de toppers kwam afgelopen week terug in de show! In kijkje in de keuken dus van de totstandkoming van een theatershow.
Gepost door Hans op 21:51 0 reacties
maandag 22 februari 2010
Den Haag en Rotterdam en Toppers
Voor de googlelaars die naar een concert willen van vier kerels in gekke pakken. Helaas u bent op de verkeerde website. Voor ieder die iets met hardlopen heeft. lees rustig verder. De organisatie van de CPC heeft namelijk een leuk startersveld bij elkaar aldus de AD.
Ik schreef vorige week al over het waarschijnlijk snellere parcours dat is uitgezet. Nu blijkt dat de Patrick Makau hebben weten te strikken met de een na snelste tijd ooit op zijn naam. Slechts 19 seconden achter het wereld record van Wanjiru dat drie jaar geleden werd geklokt bij de CPC.
Verder heeft de organisatie nog drie snelle mannen gestrikt die onder het uur lopen en vijf met een tijd net boven het uur. En er schijnt nog een topper in de pijplijn te zitten. Ik ben benieuwd!
Net als Rotterdam (lees hier) doet Den Haag het dus niet slecht op het internationale podium. Voor een overzicht heb ik ook voor de halve marathon dezelfde overzichtjes gemaakt. Wat ten eerste opvalt is dat er meer plaatsen meespelen. Ik heb me dus beperkt tot die plaatsen die ten minste drie keer voorkomen in de top 100 allertijden:
Rotterdam speelt dan ook op de halve marathon een belangrijke rol!
Natuurlijk is het parcoursrecord dan het interessants van deze steden met Den Haag natuurlijk trots boven aan:
Hetzelfde geldt natuurlijk voor de top tien tijden ooit:
Daarin doet Rotterdam het dan toch iets minder. Maar om te laten zien dat gegoochel met cijfers het voor bijvoorbeeld Rotterdam rooskleuriger kan laten uitzien heb ik de gemiddelde per stad genomen van de drie snelste tijden per stad:
Gepost door Hans op 21:46 0 reacties
Labels: halve marathon, rotterdam
Puma in de mobiele telefonie
Sportmerken is marketing, is imago, zeker bepaalde merken die vooral als modemerk worden neergezet. Natuurlijk liften die merken wel weer mee op de succes van de sporters die ze sponsoren. Ik heb het nooit op mijn blog opgenomen maar ik weet nog een berichtje te herinneren welke impact het succes van Usain Bolt heeft op de omzet van gouden sneakers van het merk Puma.
Als je dan zo'n merk hebt moet je dat uitnutten. Bijvoorbeeld door ook een mobiele telefoon uit te brengen.
Als je dan meer wil doen dan alleen het logo op het apparaatje plakken moet je de telefoon toepasbaar maken voor sporters. Deze gadget heeft een stappenteller en een GPS tracker. Dus te gebruiken bij het hardlopen. De Telefoon gaat de concurrentie aan met alle sportgadgets die de beetje fanatieke hardloper al heeft. Of het dan nog een succes wordt? Who knows!
Kijk wat ik nou wel weer leuk vind: Hij laat zichzelf op met zonneenergie mar of dat nou past bij het stoere imago van Puma?
Gepost door Hans op 20:04 1 reacties
Labels: marketing, technologie
zondag 21 februari 2010
Herstelloop shirt
Mocht je gefrustreerd zijn dat je links en rechts wordt ingehaald tijden en herstelloop door lopers die je normaal gesproken je hielen laat zien? Dan is er nu het herstelloopshirt.
Je kan kiezen uit een T-shirt met de nederlandse tekst: "Vandaag, Herstelloop" of de engels tekst: "Today, Recoveryrun". Hou de eer aan jezelf en herstelloop rustig verder. Morgen loop je ze weer voorbij!
Gepost door Hans op 22:29 1 reacties
Hardlopen met Dolf Jansen - deel 5 (slot, denk ik)
In de serie met Dolf Jansen voorlopig de laatste aflevering. Na het rondje hardlopen met de beste man in Utrecht (zie eerdere post) afgelopen donderdag naar zijn voorstelling geweest.
Ik heb ruim anderhalf uur zitten genieten van zijn stand up comedy met maatschappij kritische opmerkingen, zijn reflecties op het hardlopen en wat dit voor hem heeft betekent. Natuurlijk is het met cabaret zo dat je van de persoon in kwestie moet houden (als in smaak en niet in liefde). Toch denk ik dat het voor een beetje fanatieke lopers, ook die niet van Dolf zijn cabaret houden, een aardige show kan zijn. En het lijkt mij stug als je dan toch niet met een glimlach op je gezicht naar buitenloopt. Zijn humor en de wijze waarop hij inspeelt op de zaal of de actualiteit biedt voor iedereen wel iets.
Als je het boek 'Altijd verder' al hebt gelezen kunnen sommige stukjes bekend voorkomen maar dat geeft helemaal niets.
Na afloop kon het boek nog bij hem gekocht worden met natuurlijk zijn persoonlijke krabbel. De opbrengsten van het boek gaan naar ene Clare Dawson die goede dingen doet in Villa El Salvador, Lima in Peru. Dus snel bestellen het boek. Ik ga het in ieder geval nog een keer lezen.
Wil je zelf Dolf nog zien? Dat kan nog tot begin juni al over de the place. Check it out. Om vast in de stemming te komen:
Gepost door Hans op 10:13 0 reacties
vrijdag 19 februari 2010
Rotterdam, op naar het wereldrecord?
Dit voorjaar wil ik waarschijnlijk weer de marathon van Rotterdam lopen en natuurlijk hoop je altijd op een PR. Enne, nee dat zal geen wereldrecord zijn(c:
Waarom dan toch deze titel? Ik zat nog even terug te lezen op mijn blog en kwam het staatje tegen van de top tien snelste marathon steden. Dat staatje is inmiddels wat verouderd dus ik heb eens gekeken of ik een vergelijkbaar lijstje kan vinden. Google bood geen uitkomst dus heb ik van IAAF site de top 100 tijden van marathons geplukt.
Dat levert het volgende overzicht. Even de spanning opbouwen en eerst maar eens kijken welk steden in die lijst voorkomen en hoe vaak:
Maar wat natuurlijk echt interessant is dat zijn de parcoursrecords: Dan slaat Rotterdam natuurlijk geen slecht figuur.
Als je dan nog kijkt naar de top tien snelste tijden ooit dan blijven er maar een paar steden over:
Nog interessanter wordt het als je de gemiddelden per stad uitrekent van de tijden die in de top 100 staan. Dubai wint met het gemiddelde van zijn twee vermeldingen. Rekenfoutjes daargelaten eindigen Berlijn en Rotterdam gelijk met 2:06:06. Terwijl bij Rotterdam de tijden door meer verschillende lopers zijn gelopen. Berlijn en Dubai doen het goed dankzij Gebreselassi. Rotterdam is gewoon snel qua parcours(c:
Het is duidelijk als je een snelle tijd wil lopen dan is Rotterdam niet slecht (of heeft het meer te maken met het budget van de organisatie om toppers (niet 'de toppers' alsjeblieft, Lee Towers in Rotterdam is al genoeg) aan te trekken).
Gepost door Hans op 18:00 1 reacties
dinsdag 16 februari 2010
CPC route nog sneller?
In 2007 is de route van de CPC voor de laatste keer aangepast en toen behoorlijk drastisch. Nu is het parcours opnieuw een klein beetje aangepast en hopelijk nog sneller dankzij de door mij voorgestelde aanpassing.
Dat laatste is natuurlijk een grapje. Nou ja, niet helemaal. Dit verdient een toelichting. In mijn posting met mijn verslag van dat jaar ga ik ook in op het parcours dat toen dus nogal stevig was aangepast. Ik heb toen het volgende stukkie tekst ingetypt (kijk maar na).
Ik weet niet of de organisatie dit leest maar met het verschuiven van het keerpunt op de boulevard of een lusje ergens aan de Laan van Meerdervoort zou men de oude route vanuit Scheveningen naar de finish weer kunnen inpassen en ik denk dat die sneller is dan het heuvelachtige stukje dat we nu moeten lopen.
en dat is nu precies de aanpassing die de organisatie heeft doorgevoerd. Gelukkig hebben ze het lusje op de laan van meerdervoort verlegd. Daar loop je toch meer in de luwte dan op de boulevard. Hoe dan ook die vervelende klim rond de 17 kilometer is eruit en ik denk dat dit het parcours echt weer sneller maakt. Verder wordt er nu ook minder over de boulevard gelopen waardoor ook dat windgevoelige stuk eruit is. Timewise ben ik daar wel blij mee. Vanuit nostalgisch oogpunt? Tja, die boulevard hoort er eigenlijk wel bij in de CPC. Sterker nog, je komt nu geeneens maar langs de P van de CPC! Afijn, alles voor een snelle tijd!
Jammer dat ik niet echt in vorm ben ik zou graag nog wat van mijn PR op de halve marathon afsnoepen.
Wil je de nieuwe route bekijken? Dat kan hier (PDF).
Gepost door Hans op 22:06 0 reacties
Labels: halve marathon, loopevenement
maandag 15 februari 2010
ChampionChip hits the deck
Iedereen die meeloopt met loopevenementen kent de championchip. Nu kan je die ook gebruik bij je training! In het Leidsche Rijn Park zijn sensoren voor de chip in het wegdek verwerkt, zo te zien om de 1000 meter. Daarnaast is het bedrijf inmiddels herdoopt naar MyLaps.
Nu kan je voor de twee tientjes die een chippie ongeveer kost perfect je 1000 meter intervallen of je duurloopjes timen. Misschien een beetje mosterd na de maaltijd nu steeds meer goede en steeds goedkopere GPS horloges op de markt komen?
Blijkbaar zijn er al meer trajecten uitgezet. Een goed bewaard geheim? Zo kan je bijvoorbeeld oefenen op het parcours van de Zevenheuvelenloop. Nooit geweten.
Meer info lees je hier.
De routes vind je hier (in PDF).
De resultaten van trainingen kan je hier bekijken.
Voor de bewoners van Leidsche Rijn en omstreken...Veel trainingsplezier. Wil je weten of er bij jou in de buurt ook zo'n parcours ligt? Kijk dan hier.
Gepost door Hans op 22:28 0 reacties
Labels: looptraining, technologie
zondag 14 februari 2010
Knagende vraag: Natte Zuurstof
In Intermediair wordt de vraag gesteld waarom lopers blij zijn met regen en volgens hun zeggen dan beter presteren. Algemene teneur is dat er dan meer zuurstof in delucht zit omdat, gmeiddeld genomen, de temperatuur dan ook lager ligt.
Andere verklarende factor is natuurlijk de koelende werking van het regenwater.
In de categorie onzinnige reacties valt onderstaande:
Regen is water. Water is H2O. De O is zuurstof. Dus als er veel regen is, en dus veel water, dan is er automatisch ook veel zuurstof in de lucht.Sommige mensen hebben op school echt niet goed opgelet.
Je zou het aantal regendruppels moeten tellen om uit te rekenen hoeveel extra zuurstof er in de lucht is.
Zal ik nu nog mijn wijsheid proberen te etaleren?
1) lagere temperatuur leidt, bij dezelfde luchtdruk, tot meer moleculen in bijvoorbeeld 1 liter lucht, dus ook meer zuurstof en inderdaad een iets hogere dichtheid. Hierdoor krijg je per ademhaling wel degelijk meer zuurstof binnen dan normaal. De dichtheid neemt wel toe dus ook de weerstand (dat is onderstaand rekensommetje met weerstandcoefficient keer dichtheid keer kwardaat van de snelheid (u) en oppervlakte (A)).
Ergo je krijgt meer zuurstof per admehaling binnen maar hebt ook iets meer weerstand. Het netto effect ga (en kan) ik niet uitrekenen.
Dan kan je denken: Hoe lager de temperatuur hoe harder ik kan lopen. Dat klopt totdat je weer energie moet gaan spenderen aan het voorverwarmen van de lucht om te voorkomen dat de lucht te koud wordt om lekker te kunnen verwerken in de longen. Ook is bij echte kou de lucht vaak droger waardoor je veel vocht kwijt raakt via je ademhaling.
2) Het koelende effect: Als inderdaad je huid afkoelt door de regen hoeft je bloedsomloop alleen het warme bloed langs de oppervlakte te leiden. Je hoeft niet ook nog eens zweet te produceren om af te koelen. Dat kost ten eerste dus minder energie (die je weer kan gebruiken voor het lopen) en ten tweede verlies je minder vocht en mineralen wat ook weer gunstig is voor de prestaties.
Toch, als het niet op de prestatie gaat loop ik liever op een zonnnige lentedag in een hempie en short dan op een koude regendag. Ik ben dan toch een mooiweerloper.
Bovendien loopt het zo lastig met zo'n paraplu al denken anderen daar blijkbaar anders over:
Gepost door Hans op 12:58 0 reacties
Labels: humor, Wetenschap
vrijdag 12 februari 2010
Nieuw boek over lopen
Wil je hem zelf alvast lezen? Volg deze bijvoorbeeld deze link naar Cosmoxof deze naar selexyz. Ik ben benieuwd of er al lopers zijn die hem hebben gelezen?
In de pers stond trouwens een (leeterlijk) smakelijk interview met Abdelkader Benali wat ik nog heb opgeduikeld voor jullie.
Gepost door Hans op 22:06 0 reacties
Labels: Boeken
zaterdag 6 februari 2010
Sound Mind
Gespot op Volkskrant Mobiel. Onderzoek toont aan dat hardlopen niet alleen goed is voor de lichamelijke gezondheid. Het is ook goed voor de geestelijke gezondheid. Dit blijkt uit onderzoek van het Trimbos-instituut in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid. Wie regelmatig sport, heeft een kleinere kans om een psychische stoornis te ontwikkelen.
Enkele resultaten uit een vrij groot opgezet onderzoek zijn:
Jammer genoeg is het niet zo dat met meer sporten de psychische gezondheid verder verbeterd. Toch is dit een aardige onderbouwing van de merknaam van ASICS: Anima Sana in Corpore Sana.
Gepost door Hans op 22:15 0 reacties
Labels: gezondheid, Wetenschap
Hardlopen met Dolf Jansen - deel 4
Afgelopen woensdag 10km gelopen op een atletiek baan waarvan een krappe 6 km met Dolf Jansen. Als hij even kan gaat hij na aankomst in het theater eerst een rondje lopen voordat hij moet soundchecken. Zo af toe dus met groupies (zie eerder post).
Voordat de beste man van het theater bij de baan van U-track aankwam had ik al rustig een paar rondjes gelopen. Qua ondergrond loopt het altijd wel lekker zo'n baan maar ik moet toch eerlijk zeggen dat ik liever 'in het wild loop'.
Afijn de beste man komt aan, geeft alle aanwezigen snel een handje (ik denk dat we met een stuk of 15 waren en daar gaat ie dan, langs de buitenkant van de baan. Een deel van de grope haakt aan, een ander deel vertrekt op eigen tempo. Ik besluit om aan te haken omdat ik hem meende te horen zeggen dat hij een rustig herstelloopje zou doen. Dat naar aanleiding van een latertje de avond daarvoor door een benefiet voorstelling voor Haiti.
Jammer genoeg bleef er, om het gesprek te kunnen volgen alleen een stekkie over aan zijn rechterkant. Inderdaad de buitenbocht. Afijn gelukkig ging het inderdaad niet te hard en hebben we wat kunnen babbelen over tempowisselingen. Niet in het lopen maar in de theaterzaal. Zo heb ik geleerd dat er snelle zalen zijn en minder snelle. Een snelle zaal werkt beter door de betere interactie. Nu maar hopen dat de show waar ik over een paar weekies naar toe ga in een van die snelle zalen is. Ik heb in ieder geval al een sneakpreview gekregen van de opbouw van de voorstelling.
Ik heb ook geleerd dat ik niet de enige vader ben die zijn dochter in de kar voor zich uitduwt met hardlopen en ik heb ook mijn voorland gehoord. Je bent goed genoeg voor het opspelden van het startnummer maar aanwijzingen over het lopen daar wordt niet naar geluisterd. Dan is de trainer heilig ondanks dat pa eventueel jaren loopervaring heeft.
Tegen de tijd dat ik dacht even uit te stappen om mijn mobieltje te pakken voor een foto trok Dolf aan de rem en na een kort afscheid was hij al weer op weg naar het theater. Gelukkig leverde Googlen onderstaande foto op gemaakt door ene Sergio (c). En inderdaad, dat rooie gevaar....afijn 'I was there'. Hoe zo hardlopen geen sociale sport. Volgende keer in Deel 5 een recensie van de theatershow gebaseerd op het boek 'Altijd verder'
Gepost door Hans op 21:37 0 reacties
dinsdag 2 februari 2010
Darwin en hardlopen?
Nee, de titel heeft niets te maken met het Darwinjaar maar alles met uitkomsten van een wetenschappelijk onderzoek in Amerika. Lees maar even verder.
Begin januari plaatste ik een tekst (en filmpje) over voorvoet en hiellanding. Ook daarin de verwijzing naar wetenschappelijk onderzoek over de impact van hiellanding op de belasting van het lichaam. Dit naar aanleiding van gepubliceerd wetenschappelijk onderzoek.
Nu kwam ik op BBC news een artikel tegen over ander wetenschappelijk onderzoek met ten eerste dezelfe conclusie. Maar, en dat is een nieuw leuk weetje, ze spreken ook het vermoeden uit dat de moderne schoenen onze loopstijl veranderen. Een vorm van evolutie dus en vandaar de titel.
Voorvoetlanding
Het onderzoek is gedaan met behulp van een high speed camera. Ik kan helaas niet het filmpje hier embedden dus je zal even moeten doorklikken naar de site van de BBC. In de opname is goed te zien welke impact een hiellanding heeft op het been, het effect van de demping van de schoen en tot slot natuurlijk het effect van een voorvoetlanding.
Hamerklap
De klap van een hiellanding wordt vergeleken met die van een hamerdreun met drie keer het gewicht van de loper! Dit wordt gelukkig dus gedempt door die mooie nieuwe schoenen.
Efficientie
Behalve dat een voorvoetlanding zorgt voor een betere schokabsorptie, lijkt het er ook op dat energie opgeslagen in enkel en voetboog beter benut wordt. Een efficientere loopstijl dus. Er bestaat echter wel degelijk een risico. De belasting van kuitspier en achillespees is hoger dus een te abrupte omschakeling naar een nieuwe loopstijl kan blessures op die punten juist in de hand werken.
Gepost door Hans op 20:52 0 reacties
Labels: looptechniek, video, Wetenschap
Lopen in het donker en verkeersveiligheid
Vaak als het over hardlopen in het donker gaat, gaat het over het goed kleden met lampjes en reflecterend materiaal (zie bijvoorbeeld deze post). In Limburg draaien ze het om. Om mensen bewust te maken van het belang van goed licht in het verkeer in het donker organiseren ze in Ottersum een hardloopevenement! Zie de Limburgse Courant. Omgekeerde wereld? In ieder geval een goed initiatief om mensen bewust te maken!
Gepost door Hans op 20:36 0 reacties
Labels: loopevenement, materiaal